Keresés a KIT archivumában:  
Könyvtár Információ Társadalom
Heti hírlevél információs és könyvtári szakemberek számára - Szemlék, hírek, kommentárok    angol zászló english flag  

Csongrád megye legszebb könyvtára a zsinagógából kialakított szentesi bibliotéka

A Szentesi Vendégszeretet Egyesület idei első körsétáját a zsinagógából kialakított városi könyvtárban tartotta. Az érdeklődők megismerkedhettek az épület és a helyi zsidóság történetével Vágvölgyi Zoltán könyvtáros segítségével. A résztvevők a földszinttől a 2. emeleti olvasóteremig bejárhatták az épületet.
- Az egykori főbejárathoz közeli rész hasonlít a legjobban a zsinagóga belső elrendezésére - magyarázta Vágvölgyi Zoltán könyvtáros, aki kalauzként mindent elmesélt az érdeklődőknek, amit a 149 éves zsinagógáról és a helyi könyvtár link 70 évéről tudni kell, tudni érdemes. Medgyesi István nyugdíjas pedagógus 101 éves, 1919-ből való képeslappal érkezett, amelyről anno kiretusálták a Dávid-csillagot. Ő mesélte, hogy tanítványai egykor, a még romos zsinagóga épületében jordániai pénzérméket találtak.
A könyvtár mindig több volt, mint köteteket - manapság 110 ezret [amely az IFLA által javasolt dok./lakos arányt 2x meghaladja - szerk.], de van 4 ezer hangoskönyv és 14 ezer digitalizált dokumentum is - tároló épület, foglalkozik könyvkiadással, kiállításokat, író-olvasó találkozókat szervez, tanfolyamokat, előadásokat, képzéseket, kézműves foglalkozásokat tart. Jelenlegi helyére, a korábbi zsinagógába 1998. szeptember 18-án költözött. Az ünnepségen részt vett Szentes izraeli testvérvárosának, Askalonnak a kórusa, valamint a zsidóság - anyagiakkal is támogatták a felújítást - hazai és külföldi képviselői - mondta a vetítéses előadáson Vágvölgyi. Érdekesség, hogy a szentesi könyvtárnak alapításától, 1949-től kizárólag női vezetői voltak Berezvai Lajosnétól Sallainé Gresó Kláráig.

legyenek kit hírei saját honlapján

Feliratkozás

A heti ingyenes KIT Hírlevelet megrendelheted a kit@gmconsulting.hu-ra írt "Megrendelés" tárgyú levéllel, név és intézmény megadásával, mellyel jelzed az Adatkezelési tájékoztatóban foglaltak elfogadását.

A hírlevél lemondása: ugyanígy, de „Lemondás” tárgymegjelöléssel.
Hírlevélről

A hírlevél hetente, térítésmentesen, csak elektronikus formában jelenik meg. A KIT nyomtatott példányai megtalálhatók a Könyvtörténeti és Könyvtártudományi Szakkönyvtárban is (Könyvtári Intézet, Budapest).

A KIT-archívum tartalma:
Közel 25.000 hír, 2002-től
A KIT-et az EPA (Elektronikus Periodika Adatbázis) is archiválja.

A megrendelők száma kb.:
700 fő

Olvasói létszám:
kb. 1000 fő

Adatvédelem
A KIT szerkesztői a birtokukba kerülő használói adatokat bizalmasan kezelik, azt csak az eredetileg megjelölt célra használják, harmadik fél részére nem adják át. A használati adatokat a csak az egyedi adatközlőket (ha tudomásukra jut) nem visszafejthető módon, összegezve teszik közzé. Pl.: összes olvasói létszám, vagy felmérés eredményeképpen: a KIT-olvasók x %-a vezető beosztású. A használói felmérésekben a válaszadás anonim.
A szerkesztők a KIT-tel kapcsolatos visszajelzéseket egymás között megbeszélik, és visszajeleznek a levélírónak.
Adatkezelési tájékoztató

A KIT tulajdonosa:

GM Info Consulting Kft.
www.gmconsulting.hu


impresszum | szerkesztők | észrevétel e portálról