Keresés a KIT archivumában:  
Könyvtár Információ Társadalom
Heti hírlevél információs és könyvtári szakemberek számára - Szemlék, hírek, kommentárok    angol zászló english flag  

Curley-hatás

Akik ellenezték a kubai szocializmust, évtizedeken keresztül, folyamatosan emigráltak az USA-ba. Így nem maradt elég erő, amely megdöntse a rendszert. Így pl. egy szakmában is elég ellehetetleníteni vagy elüldözni a másként gondolkodókat - vö. pl.: Apáczai Csere János, Misztótfalusi Kis Miklós, Szenczi Molnár Albert, Semmelweis Ignác - és így megakadályozható, vagy legalábbis elodázható a változás. Ami persze a szakma, ország vagy közösség folyamatos degradációjával, az innováció leromlásával, versenyképtelenségével jár.

Curley-hatás: elvándorolnak azok az emberek, akik változtatni tudnának / akarnának a helyzeten. Negatív visszacsatolás alakul ki. (pl. Kuba, Detroit, Baltimore)

Lehetséges ellenszer: a másként gondolkodók bátorítása, kreatív súrlódások tervszerű előidézése (bevonás, párbeszéd, érdekharmonizáció), az innovációval járó tévedések elfogadása, tanuló szervezet kialakítása. Mindez a hierarchikus szemlélet feladását jelenti, mely során a tőke nem a pozícióból, kevésbé a kapcsolatokból, hanem alapvetően a tudásból fakad.

Korábbi anyagunk a témában: Működik-e a könyvtáros szakmában a Curley-hatás? link (MG)

Hírforrás: KIT-információ
2022. augusztus 28.  •  Továbbküldöm a hírt
Link e hírhez:
http://www.kithirlevel.hu/index.php?kh=curley-hatas
Régebbi hírforrás(ok): Működik-e a könyvtáros szakmában a Curley-hatás? link
legyenek kit hírei saját honlapján

Feliratkozás

A heti ingyenes KIT Hírlevelet megrendelheted a kit@gmconsulting.hu-ra írt "Megrendelés" tárgyú levéllel, név és intézmény megadásával, mellyel jelzed az Adatkezelési tájékoztatóban foglaltak elfogadását.

A hírlevél lemondása: ugyanígy, de „Lemondás” tárgymegjelöléssel.




Hírlevélről

A hírlevél hetente (júliusban, augusztusban kéthetente), térítésmentesen, csak elektronikus formában jelenik meg. A KIT nyomtatott példányai megtalálhatók a Könyvtörténeti és Könyvtártudományi Szakkönyvtárban is (Könyvtári Intézet, Budapest).

A KIT-archívum tartalma:
Közel 28.000 hír, 2002-től
A KIT-et az EPA (Elektronikus Periodika Adatbázis) is archiválja.

A megrendelők száma kb.:
700 fő

Olvasói létszám:
kb. 1000 fő

Adatvédelem
A KIT szerkesztői a birtokukba kerülő használói adatokat bizalmasan kezelik, azt csak az eredetileg megjelölt célra használják, harmadik fél részére nem adják át. A használati adatokat csak az egyedi adatközlőket (ha tudomásukra jut) nem visszafejthető módon, összegezve teszik közzé. Pl.: összes olvasói létszám, vagy felmérés eredményeképpen: a KIT-olvasók x%-a vezető beosztású. A használói felmérésekben a válaszadás anonim.
A szerkesztők a KIT-tel kapcsolatos visszajelzéseket egymás között megbeszélik, és visszajeleznek a levélírónak.
Adatkezelési tájékoztató

A KIT tulajdonosa:

GM Info Consulting Kft.
www.gmconsulting.hu


impresszum | szerkesztők | észrevétel e portálról