Keresés a KIT archivumában:  
Könyvtár Információ Társadalom
Heti hírlevél információs és könyvtári szakemberek számára - Szemlék, hírek, kommentárok    angol zászló english flag  

De mi az a névtér?

Múlt heti cikkünkben link - melybek forrásában mellesleg az OSZK költözésével kapcsolatos információi volt, szó esett a névtérről. Pontosabban a korhoz nevében is alkalmazkodó Magyar Nemzeti Névtérről, ld: link . Az idézett sajtóbeszámoló közlése szerint: "Rétvári Bence, az Emberi Erőforrások Minisztériumának (Emmi) parlamenti államtitkára (...) Hozzátette: az egységes nemzeti névtérrel olyan internetes tudásbázis jön létre, amely okosabb, bővebb, pontosabb és megbízhatóbb, mint a wikipédia." - Hm... Ha ő mondja, és igaz... Miközben tudható: a Britannica is szemet vetett a Wikipédia által alkalmazott 2.0-s crowdsourcing modellre link , s amellett, hogy az utóbbi - bár közpénzt nem vesz igénybe, sokkal-sokkal több adatot tartalmaz, közel annyira pontos, mint a Britannica ...
Az névtár oldalán sajnos nem leltünk választ arra, hogy pontosan mi is a névtér. Az információhiányt a fejlesztést koordináló Szakadát István a közösségi médiában, saját Facebook-oldalán igyekszik pótolni. A tervezett informáló sorozat első elemét idemásoljuk. (MG)
- "A névtér egyik fontos funkcionalitása, hogy az időbeli változásokat is képes megmutatni. A jobb felső sarokban mindig van egy dátumjelzés, ami azt mutatja, milyen időpontra vonatkozó adatokat mutat az oldal. Alapértelmezés szerint ez mindig a látogatás napja. De ha az idővonalon valaki korábbi időpontra kattint, akkor a rendszer a kiválasztott dátum szerinti állapotot mutatja. Természetesen még sok adat hiányzik ahhoz, hogy ez a szolgáltatás teljeskörű lehessen, de itt-ott már szépen működik. A két csatolt kép egy 2019-es és 1917-es állapotot mutat. Az ország neve, címere és a térkép más a két időpontban."

legyenek kit hírei saját honlapján

Feliratkozás

A heti ingyenes KIT Hírlevelet megrendelheted a kit@gmconsulting.hu-ra írt "Megrendelés" tárgyú levéllel, név és intézmény megadásával, mellyel jelzed az Adatkezelési tájékoztatóban foglaltak elfogadását.

A hírlevél lemondása: ugyanígy, de „Lemondás” tárgymegjelöléssel.
Hírlevélről

A hírlevél hetente (júliusban, augusztusban kéthetente), térítésmentesen, csak elektronikus formában jelenik meg. A KIT nyomtatott példányai megtalálhatók a Könyvtörténeti és Könyvtártudományi Szakkönyvtárban is (Könyvtári Intézet, Budapest).

A KIT-archívum tartalma:
Közel 28.000 hír, 2002-től
A KIT-et az EPA (Elektronikus Periodika Adatbázis) is archiválja.

A megrendelők száma kb.:
700 fő

Olvasói létszám:
kb. 1000 fő

Adatvédelem
A KIT szerkesztői a birtokukba kerülő használói adatokat bizalmasan kezelik, azt csak az eredetileg megjelölt célra használják, harmadik fél részére nem adják át. A használati adatokat csak az egyedi adatközlőket (ha tudomásukra jut) nem visszafejthető módon, összegezve teszik közzé. Pl.: összes olvasói létszám, vagy felmérés eredményeképpen: a KIT-olvasók x%-a vezető beosztású. A használói felmérésekben a válaszadás anonim.
A szerkesztők a KIT-tel kapcsolatos visszajelzéseket egymás között megbeszélik, és visszajeleznek a levélírónak.
Adatkezelési tájékoztató

A KIT tulajdonosa:

GM Info Consulting Kft.
www.gmconsulting.hu


impresszum | szerkesztők | észrevétel e portálról