Keresés a KIT archivumában:  
Könyvtár Információ Társadalom
Heti hírlevél információs és könyvtári szakemberek számára - Szemlék, hírek, kommentárok    angol zászló english flag  
 

Bejelentkezés

E-mail:
Jelszó:
Elfelejtette a jelszavát?
Regisztrálás >>>
Bejelentkezés után van lehetőség a regisztráció törlésére.


De miért is kell minden könyvtárban külön katalogizálni?!

Az Osztott Katalogizálási Program (Shared Cataloging Program, SCP) 2000-ben indult a Kaliforniai Digitális Könyvtár (California Digital Library, CDL link ) finanszírozásával, elsődleges célja a Kaliforniai Egyetem könyvtáraiban link elérhető, konzorciálisan előfizetett e-folyóiratok bibliográfiai feldolgozása volt. Eleinte kilenc könyvtár vett részt a programban, később ez a szám tízre bővült. 2003-tól az osztott katalogizálás az e-könyvekre és a nyílt hozzáférésű folyóiratokra is kiterjedt. A legfontosabb feladatok: a CDL által licencelt anyagok megjelenítése a Kaliforniai Egyetem integrált rendszerében és a Melvyl nevű közös katalógusban; az előfizetési-licencelési adatok naprakészen tartása; a katalogizálásra fordított erőforrásokban mutatkozó redundancia felszámolása; érvényes URL-ek biztosítása állandó (perzisztens) azonosítók alkalmazásával. Kihívást jelent a program tartós fenntartása az újonnan megjelenő licencelési modellek és formátumok által jellemzett technológiai környezetben, továbbá a folyamatos platform-, URL- és címváltozások nyomon követése.
A költséghatékonyság megköveteli a katalogizálás centralizált megközelítését, egységes szabályozását. Az e-folyóiratokról egyetlen rekord készül, amelyet az egyes könyvtárak minimális erőforrás-ráfordítással emelhetnek be a katalógusukba. A MARC-rekordok gondozása szintén az SCP feladata, a módosított rekordokat ők juttatják el az érintett könyvtárakba. 2014 óta használják az OCLC WorldShare Collection Manager rendszer Daily Updade Report szolgáltatását, amely napi szinten frissíti a mesterrekordok tartalmát, szükség szerint kiegészítve vagy törölve az egyes MARC-adatmezőket. (Egy mindenkiért: konzorciumi gyűjtemények katalogizálása a Kaliforniai Egyetemen; Dancs Sz.)

legyenek kit hírei saját honlapján

Feliratkozás

A heti ingyenes KIT Hírlevelet megrendelheted a kit@gmconsulting.hu-ra írt "Megrendelés" tárgyú levéllel, név és intézmény megadásával, mellyel jelzed az Adatkezelési tájékoztatóban foglaltak elfogadását.

A hírlevél lemondása: ugyanígy, de „Lemondás” tárgymegjelöléssel.
Hírlevélről

A hírlevél hetente, térítésmentesen, csak elektronikus formában jelenik meg. A KIT nyomtatott példányai megtalálhatók a Könyvtörténeti és Könyvtártudományi Szakkönyvtárban is (Könyvtári Intézet, Budapest).

A KIT-archívum tartalma:
Közel 25.000 hír, 2002-től
A KIT-et az EPA (Elektronikus Periodika Adatbázis) is archiválja.

A megrendelők száma kb.:
700 fő

Olvasói létszám:
kb. 1000 fő

Adatvédelem
A KIT szerkesztői a birtokukba kerülő használói adatokat bizalmasan kezelik, azt csak az eredetileg megjelölt célra használják, harmadik fél részére nem adják át. A használati adatokat a csak az egyedi adatközlőket (ha tudomásukra jut) nem visszafejthető módon, összegezve teszik közzé. Pl.: összes olvasói létszám, vagy felmérés eredményeképpen: a KIT-olvasók x %-a vezető beosztású. A használói felmérésekben a válaszadás anonim.
A szerkesztők a KIT-tel kapcsolatos visszajelzéseket egymás között megbeszélik, és visszajeleznek a levélírónak.
Adatkezelési tájékoztató

A KIT tulajdonosa:

GM Info Consulting Kft.
www.gmconsulting.hu


impresszum | szerkesztők | észrevétel e portálról