Keresés a KIT archivumában:  
Könyvtár Információ Társadalom
Heti hírlevél információs és könyvtári szakemberek számára - Szemlék, hírek, kommentárok    angol zászló english flag  

Debrecen - a kibővített nyitva tartás okai

Kovács Béla Lóránt: a hosszabbított nyitva tartás (vö.: link ) egyik oka a kultúra demokratizálása, ami azt jelenti, hogy minden társadalmi rétegnek hozzáférést kell adni a könyvtár kínálatához ? nem csupán olcsón, hanem kedvező időpontban is. Az igazgató szerint a másik ok a decentralizáció volt: legyen mindegy, hogy ki és hol élA
A központi könyvtár egy nappal tovább tart nyitva, most már hétfőn is be lehet menni a Bem téri épületbe, az intézmény csak vasárnap van zárva.
Vannak olyan napok, amikor már 8 órától nyitva van a könyvtár, a tapasztalat ugyanis az, hogy az idősek korán szeretnek érkezni, leginkább piacozás után, vannak, akik későbbi időpontokban érnek rá - munka után például. Hozzátette, a kismamák azt szeretik, ha a gyerekekkel foglalkozásokra tudnak menni, a diákok pedig iskola után térnek be egy-egy könyvért, kötelező olvasmányért.
Komoly szervezeti átalakítások történtek azért, hogy megfelelően tudják átcsoportosítani a könyvtár munkatársait, a tizenkét fiókkönyvtárból - egy iskolai könyvtár kivétel - tizenegyet érint a változás. Hozzátette, minden munkaszervezés kérdése volt, ez nem azt jelenti, hogy a könyvtárosoknak többet kellene dolgozni: új munkabeosztást kaptak, s csak azt kellett áttekinteni, hogy milyen munkafolyamatok vannak, hol szabadul fel plusz erőforrás, hova lehet átcsoportosítani a munkaerőt. Kiemelte: a jelenlegi rendszer az ésszerű humánerőforrás gazdálkodás végeredménye.
A megyei könyvtárban százan dolgoznak, hatvan ember munkálkodik azon, hogy kielégíthesse a könyvtárba látogatók mindennapi igényeit.
Kovács Béla Lóránt elárulta, a változtatás előtt biztosra akartak menni, és ezért megmérték az olvasói szokásokat, a ráerősítés kedvéért pedig ezt a munkát még egy éven keresztül folytatni is fogják annak érdekében, hogy bebizonyosodjon: megfelelően alakították át a nyitvatartási rendszert. Az igazgató kiemelte, az első hétfőn máris száz ember ment be a központi könyvtárba, ami bizonyította, hogy volt igény az újításra, a hétfői zárva tartás ennyi embert tartott vissza a könyvtárlátogatástól.

Mint mondta, 20 ezren, a lakosság közel tíz százaléka veszi igénybe az intézmény szolgáltatásait.

Mint mondta, fontos szerep juthat a könyvtári chatnek és az elektronikus szolgáltatásoknak, ha ezek megfelelően bővülnek, akkor a könyvtárhasználat valószínűleg nagyobb lesz a világhálón keresztül, sőt akár személyesen is, a könyvtári tereket pedig akkor tudják csak használni, ha eleve rendelkezésre állnak. Ezért fontos minél többet tenni azért, hogy mindenki számára elérhetőek legyenek ezek az intézmények.

Régebbi hírforrás(ok): A tapasztalatok fényében módosították a nyitva tartást a Halis-könyvtárban link
legyenek kit hírei saját honlapján

Feliratkozás

A heti ingyenes KIT Hírlevelet megrendelheted a kit@gmconsulting.hu-ra írt "Megrendelés" tárgyú levéllel, név és intézmény megadásával, mellyel jelzed az Adatkezelési tájékoztatóban foglaltak elfogadását.

A hírlevél lemondása: ugyanígy, de „Lemondás” tárgymegjelöléssel.
Hírlevélről

A hírlevél hetente, térítésmentesen, csak elektronikus formában jelenik meg. A KIT nyomtatott példányai megtalálhatók a Könyvtörténeti és Könyvtártudományi Szakkönyvtárban is (Könyvtári Intézet, Budapest).

A KIT-archívum tartalma:
Közel 25.000 hír, 2002-től
A KIT-et az EPA (Elektronikus Periodika Adatbázis) is archiválja.

A megrendelők száma kb.:
700 fő

Olvasói létszám:
kb. 1000 fő

Adatvédelem
A KIT szerkesztői a birtokukba kerülő használói adatokat bizalmasan kezelik, azt csak az eredetileg megjelölt célra használják, harmadik fél részére nem adják át. A használati adatokat a csak az egyedi adatközlőket (ha tudomásukra jut) nem visszafejthető módon, összegezve teszik közzé. Pl.: összes olvasói létszám, vagy felmérés eredményeképpen: a KIT-olvasók x %-a vezető beosztású. A használói felmérésekben a válaszadás anonim.
A szerkesztők a KIT-tel kapcsolatos visszajelzéseket egymás között megbeszélik, és visszajeleznek a levélírónak.
Adatkezelési tájékoztató

A KIT tulajdonosa:

GM Info Consulting Kft.
www.gmconsulting.hu


impresszum | szerkesztők | észrevétel e portálról