Keresés a KIT archivumában:  
Könyvtár Információ Társadalom
Heti hírlevél információs és könyvtári szakemberek számára - Szemlék, hírek, kommentárok    angol zászló english flag  

Debrecen: okoscímke a műveken, hajnali leadás

... Kovács Béla Lóránt kitért arra, hogy háttérmunkaként leltároznak is, ami egy új technológiának köszönhetően lényegesen könnyebb.
A könyvekben lévő mágnescsíkot, mely eddig csupán lopás ellen védett, kicserélték a központi könyvtár teljes állományában egy rádiófrekvenciás jellel működő címkére, ami a raktározást és kölcsönzést is szolgálja. A fiókkönyvtárakban még tart az ezzel kapcsolatos munka. - A címke tartalmazza a dokumentum jellemzőit, és egy jeladóval meg tudjuk nézni, bent van-e, és melyik polcon van; a kolléga ezt messziről leolvassa, nem kell minden darabot kézbe vennie - magyarázta a Méliusz Juhász Péter Könyvtár vezetője.
Azt is elmondta, hogy a technológia révén a Központi Könyvtárban lehetővé vált az önkölcsönzés. Ez olyan, mint az önkiszolgáló vásárlás a pénztáraknál: az olvasó magának rögzíti a dokumentumok kölcsönzését és visszavételét. További fejlesztési terv, hogy akár hajnali 2-kor is bedobhatja a dokumentumot az olvasó a Központi Könyvtár falánál elhelyezett "dropboxba", az pedig rögzíti, hogy beérkezett. A rendszer tavaly óta már használható, és igyekeznek minél több fiókkönyvtárra kiterjeszteni.

legyenek kit hírei saját honlapján

Feliratkozás

A heti ingyenes KIT Hírlevelet megrendelheted a kit@gmconsulting.hu-ra írt "Megrendelés" tárgyú levéllel, név és intézmény megadásával, mellyel jelzed az Adatkezelési tájékoztatóban foglaltak elfogadását.

A hírlevél lemondása: ugyanígy, de „Lemondás” tárgymegjelöléssel.
Hírlevélről

A hírlevél hetente, térítésmentesen, csak elektronikus formában jelenik meg. A KIT nyomtatott példányai megtalálhatók a Könyvtörténeti és Könyvtártudományi Szakkönyvtárban is (Könyvtári Intézet, Budapest).

A KIT-archívum tartalma:
Közel 25.000 hír, 2002-től
A KIT-et az EPA (Elektronikus Periodika Adatbázis) is archiválja.

A megrendelők száma kb.:
700 fő

Olvasói létszám:
kb. 1000 fő

Adatvédelem
A KIT szerkesztői a birtokukba kerülő használói adatokat bizalmasan kezelik, azt csak az eredetileg megjelölt célra használják, harmadik fél részére nem adják át. A használati adatokat a csak az egyedi adatközlőket (ha tudomásukra jut) nem visszafejthető módon, összegezve teszik közzé. Pl.: összes olvasói létszám, vagy felmérés eredményeképpen: a KIT-olvasók x %-a vezető beosztású. A használói felmérésekben a válaszadás anonim.
A szerkesztők a KIT-tel kapcsolatos visszajelzéseket egymás között megbeszélik, és visszajeleznek a levélírónak.
Adatkezelési tájékoztató

A KIT tulajdonosa:

GM Info Consulting Kft.
www.gmconsulting.hu


impresszum | szerkesztők | észrevétel e portálról