Keresés a KIT archivumában:  
Könyvtár Információ Társadalom
Heti hírlevél információs és könyvtári szakemberek számára - Szemlék, hírek, kommentárok    angol zászló english flag  

Demográfiai kilátások - a könyvtárosokkal együtt öregszik a társadalom

Az egészségben eltöltött évek sokkal hamarabb elmúlnak Magyarországon, mint a nyugati uniós országokban, és ez 8-10 évvel hamarabb jelentkező betegeskedést jelenthet.
Tudták, hogy 2060-re majdnem minden harmadik magyar 65 éven felüli lesz?
Egyre kedveltebb a biciklisek körében a Fertő-tó. A Magyarországot és Ausztriát is érintő útvonalon nem csak fiatalabb kerékpárosok gyűrik a tókört, hanem sok idősekből álló csoport is. Előbbiek között vegyesen vannak magyarok, osztrákok, utóbbiak azonban szinte kizárólag osztrákok. Magyar nyugdíjascsoportok a legritkább esetben vállalkoznak ilyen kalandra.
Monostori Judit demográfus nemrég megjelent tanulmánya szerint viszonylag új jelenség, hogy a "fiatalabb idős" (a nyugdíjkorhatáron lévő) korcsoportokon belül is növekszik az egyedül élők száma. Korábban az özvegyülésnek sokkal nagyobb szerepe volt abban, hogy az idősek egyedül maradtak, míg napjainkra a válás is fontos tényezővé lépett elő. 1990-ben a 60 év feletti egyedül élő nők 9, 2011-ben már 17 százaléka volt elvált. A férfiak körében az arány 17 százalékról emelkedett 31 százalékra. Ez az eredmény összhangban van azzal a válási statisztikákban megfigyelt ténnyel, hogy egyre nagyobb a hosszú házasságok felbomlásának aránya is, és feltételezhetjük, hogy ezeket a "kései" válásokat már kisebb arányban követik újraházasodások.

legyenek kit hírei saját honlapján

Feliratkozás

A heti ingyenes KIT Hírlevelet megrendelheted a kit@gmconsulting.hu-ra írt "Megrendelés" tárgyú levéllel, név és intézmény megadásával, mellyel jelzed az Adatkezelési tájékoztatóban foglaltak elfogadását.

A hírlevél lemondása: ugyanígy, de „Lemondás” tárgymegjelöléssel.
Hírlevélről

A hírlevél hetente, térítésmentesen, csak elektronikus formában jelenik meg. A KIT nyomtatott példányai megtalálhatók a Könyvtörténeti és Könyvtártudományi Szakkönyvtárban is (Könyvtári Intézet, Budapest).

A KIT-archívum tartalma:
Közel 25.000 hír, 2002-től
A KIT-et az EPA (Elektronikus Periodika Adatbázis) is archiválja.

A megrendelők száma kb.:
700 fő

Olvasói létszám:
kb. 1000 fő

Adatvédelem
A KIT szerkesztői a birtokukba kerülő használói adatokat bizalmasan kezelik, azt csak az eredetileg megjelölt célra használják, harmadik fél részére nem adják át. A használati adatokat a csak az egyedi adatközlőket (ha tudomásukra jut) nem visszafejthető módon, összegezve teszik közzé. Pl.: összes olvasói létszám, vagy felmérés eredményeképpen: a KIT-olvasók x %-a vezető beosztású. A használói felmérésekben a válaszadás anonim.
A szerkesztők a KIT-tel kapcsolatos visszajelzéseket egymás között megbeszélik, és visszajeleznek a levélírónak.
Adatkezelési tájékoztató

A KIT tulajdonosa:

GM Info Consulting Kft.
www.gmconsulting.hu


impresszum | szerkesztők | észrevétel e portálról