Keresés a KIT archivumában:  
Könyvtár Információ Társadalom
Heti hírlevél információs és könyvtári szakemberek számára - Szemlék, hírek, kommentárok    angol zászló english flag  

Deprivált rétegek - az olvasás a közösségimédia-üzenetekre korlátozódik

Az USA-ban az etnikai kisebbségekhez tartozó fiatalok jóval nagyobb arányban használják a közösségi médiát, mint a fehérek, és ez a jelenség egyes szakértők szerint kifejezetten aggasztó - nemcsak a cyberbullying miatt vagy a mentális jólét szempontjából, hanem azért is, mert így kevesebb alkalom jut a való világban végzett tevékenységekre, a valódi közösségekbe történő integrálódásra, a hagyományos szabadidős tevékenységekre, a kirándulásra vagy a sportra. Bár a közösségi média egy demokratikus intézmény, ahol mindenki egyformán hallathatja a hangját, rendre kiderül, hogy a használatában mutatkozó egyenlőtlenségek a való világban tapasztalható egyenlőtlenségeket tükrözik. Az iskolának itt is fontos szerepe lenne, de ahelyett, hogy segítené a gyerekek médiaműveltségének fejlesztését, az oktatási rendszer nem ritkán lenézi és tiltja a közösségi média használatát.

De milyen hagyományos tevékenységeket szorít ki a közösségi média használata? A válasz a szakértők szerint a sport, a személyes szocializáció, az iskola utáni programok, a természet felfedezése, az olvasás és még sok minden mást, amire ezeknek a gyerekeknek nincs lehetőségük.
- A szegény gyerekeknek nincs laptopjuk és korlátlan wifijük, csak okostelefonjuk, amin gyorsan fogy a mobilinternet. "... Ahol otthon nincs wifi, és a mobilinternet is gyorsan el tud fogyni, előtérbe kerül a közösségi oldalakon való gyors kommunikáció:
- "... ahol kevésbé van meg a tudatosság, hogy miként kell fogyasztani ezeket a tartalmakat, ott biztosan kiszolgáltatottá válnak ezek a közösségek. ... Sokkal jobban kiszolgáltatottak a manipulációnak."
- "A legalsó társadalmi réteghez tartozók sokkal bizalmatlanabbak a hírforrások iránt."
- "... leginkább csak telefonjuk van korlátozott mobilinternettel, ezért az 'olvasás' a közösségimédia-appokra korlátozódik."
- "Ezek a gyerekek sokkal nagyobb szabadságot kapnak, és sokkal inkább magukra vannak hagyva, hogy elsajátítsák a digitális világ működését."

legyenek kit hírei saját honlapján

Feliratkozás

A heti ingyenes KIT Hírlevelet megrendelheted a kit@gmconsulting.hu-ra írt "Megrendelés" tárgyú levéllel, név és intézmény megadásával, mellyel jelzed az Adatkezelési tájékoztatóban foglaltak elfogadását.

A hírlevél lemondása: ugyanígy, de „Lemondás” tárgymegjelöléssel.
Hírlevélről

A hírlevél hetente (júliusban, augusztusban kéthetente), térítésmentesen, csak elektronikus formában jelenik meg. A KIT nyomtatott példányai megtalálhatók a Könyvtörténeti és Könyvtártudományi Szakkönyvtárban is (Könyvtári Intézet, Budapest).

A KIT-archívum tartalma:
Közel 28.000 hír, 2002-től
A KIT-et az EPA (Elektronikus Periodika Adatbázis) is archiválja.

A megrendelők száma kb.:
700 fő

Olvasói létszám:
kb. 1000 fő

Adatvédelem
A KIT szerkesztői a birtokukba kerülő használói adatokat bizalmasan kezelik, azt csak az eredetileg megjelölt célra használják, harmadik fél részére nem adják át. A használati adatokat csak az egyedi adatközlőket (ha tudomásukra jut) nem visszafejthető módon, összegezve teszik közzé. Pl.: összes olvasói létszám, vagy felmérés eredményeképpen: a KIT-olvasók x%-a vezető beosztású. A használói felmérésekben a válaszadás anonim.
A szerkesztők a KIT-tel kapcsolatos visszajelzéseket egymás között megbeszélik, és visszajeleznek a levélírónak.
Adatkezelési tájékoztató

A KIT tulajdonosa:

GM Info Consulting Kft.
www.gmconsulting.hu


impresszum | szerkesztők | észrevétel e portálról