Keresés a KIT archivumában:  
Könyvtár Információ Társadalom
Heti hírlevél információs és könyvtári szakemberek számára - Szemlék, hírek, kommentárok    angol zászló english flag  
 


Design thinking - tervezői gondolkodás (videó a lépésekről)

Készítsünk tini teret, mely segít a gyerekek lemorzsolódásának csökkentésében - javasolta Koreny Ágnes könyvének link bemutatóján. Cél: a fiatalok számára vonzó könyvtárkép kialakítása fizikai környezet által. Bár sok külföldi könyvtárban sikerrel próbálták ki - pl. az Aarhusi közkönyvtár vagy az Oodi -, Magyarországi könyvtárak még nem alkalmazzák a design thinking módszertanát. (A Design Thinking (DT) Toolkitet a Könyvtári Intézet 16. nyelvként le szeretné fordítani.)

A szerző bemutatta röviden a DT-folyamatot. Problémamegoldó és fejlesztő folyamat, amely a problémára és annak kreatív megoldására használható. (Érdekes, hogy néhány hete, az MKE kompetencia konferenciáján Hajdu Ágnes kiemelte, hogy nem nyerő fókuszálni a problémára, ezért kerülte magát a kifejezést is. - szerk.)

Az eljárás a probléma felvázolásához 10 egyszerű szimbólumot alkalmaz link : pötty, egyenes, félkör, nyitott háromszög stb. A vázlat nyújt majd segítséget a lehetséges megoldáshoz. A DT alapfolyamata szét- és összetartó részekből áll. Maga az ábra: link . Ezek az inspirációt, ideációt (ötletgenerálást) és az iterációt követik.

Lépései:
1. A problémamegoldás a "hogyan tudnánk?" kérdéssel kezdődik (mely tudatosan kerüli az eszköz előrevetítését).
2. A kutatás, mely a kérdőívek mellett számos egyéb eljárást tesz lehetővé a megfigyeléstől a fókuszcsoporton keresztül a továbbkérdezésig. Ágnes részletesebben a perszóna módszert (korábban a KIT-ben pl.: link ) és az empátiatérképet mutatta be.
3. A szintetizálás során mintákat állapítunk meg, amelyek a a következtetésekkel a megoldás irányát mutatja meg.
4. Kidolgozás része a prototípuskészítés, legyen az folyamaté, belső téré, tárgyé, berendezésé stb., melyet aztán tesztelünk, értékelünk akár több körben.

A hazai könyvtárosok vevők a szerző szerint a módszerre. Példaként elmondta, hogy hány helyen mutatta be a módszert. Két konkrétumot említett: a FSZEK használói szerződésnek hatékonyabbá tételét, illetve a kispesti fiókkönyvtár tiniterének kialakítását. (ref.: MG)

Régebbi hírforrás(ok): Design thinking a KIT-ben link
legyenek kit hírei saját honlapján

Feliratkozás

A heti ingyenes KIT Hírlevelet megrendelheted a kit@gmconsulting.hu-ra írt "Megrendelés" tárgyú levéllel, név és intézmény megadásával, mellyel jelzed az Adatkezelési tájékoztatóban foglaltak elfogadását.

A hírlevél lemondása: ugyanígy, de „Lemondás” tárgymegjelöléssel.
Hírlevélről

A hírlevél hetente (júliusban, augusztusban kéthetente), térítésmentesen, csak elektronikus formában jelenik meg. A KIT nyomtatott példányai megtalálhatók a Könyvtörténeti és Könyvtártudományi Szakkönyvtárban is (Könyvtári Intézet, Budapest).

A KIT-archívum tartalma:
Közel 28.000 hír, 2002-től
A KIT-et az EPA (Elektronikus Periodika Adatbázis) is archiválja.

A megrendelők száma kb.:
700 fő

Olvasói létszám:
kb. 1000 fő

Adatvédelem
A KIT szerkesztői a birtokukba kerülő használói adatokat bizalmasan kezelik, azt csak az eredetileg megjelölt célra használják, harmadik fél részére nem adják át. A használati adatokat csak az egyedi adatközlőket (ha tudomásukra jut) nem visszafejthető módon, összegezve teszik közzé. Pl.: összes olvasói létszám, vagy felmérés eredményeképpen: a KIT-olvasók x%-a vezető beosztású. A használói felmérésekben a válaszadás anonim.
A szerkesztők a KIT-tel kapcsolatos visszajelzéseket egymás között megbeszélik, és visszajeleznek a levélírónak.
Adatkezelési tájékoztató

A KIT tulajdonosa:

GM Info Consulting Kft.
www.gmconsulting.hu


impresszum | szerkesztők | észrevétel e portálról