Keresés a KIT archivumában:  
Könyvtár Információ Társadalom
Heti hírlevél információs és könyvtári szakemberek számára - Szemlék, hírek, kommentárok    angol zászló english flag  

Dezinformációs kurzus - ökológiai műveltséggel

A félreinformálás, a dezinformáció és az információk tág értelemben vett manipulációjának elméletei lehetővé teszik a "dezinformációs detoxikálást", amelynek lényege, hogy fejlesztjük az ún. ökológiai műveltséget és az állampolgári szerepvállalást, miközben konstruktív információs gyakorlatokat és digitális tartalomkészítési készségeket alakítunk ki.

Ehhez két New Jersey-i egyetem alapképzéses hallgatói számára kidolgoztak egy 15 hetes kurzust, amely az információt, a félreinformálást és a dezinformációt interdiszciplináris megközelítéssel egy komplex társadalmi-technológiai ökoszisztéma összefüggésrendszerébe helyezi, különös tekintettel a hatalom és az elnyomás struktúráira. A kurzus bemutatja a félreinformálás és a dezinformáció felismerésének eszközeit és terjedésük megállításának formáit.
A hallgatók megtanulják, hogy mi jellemzi a felelős információs magatartást, például a források és a tartalom hitelességének értékelése, valamint a tartalmak használata, kurátori kezelése és megosztása során, beleértve a megszerzett ismeretek alkalmazását munkájukban és mindennapi életükben egyaránt.

A kurzus másodlagos oktatási céljai közé tartozik az is, hogy a hallgatók megismerjék a félreinformálás és a dezinformáció forrásait, terjedésük néhány okát és következményét.
A hallgatóknak saját maguk számára is meg kell fogalmazniuk, hogy az információforrások szakszerűsége milyen szerepet játszik a tartalom megbízhatóságának biztosításában, és miként működik a tudományos ismeretek előállítása és kommunikálása, ideértve a szakértői bírálatot is. (Dezinformációs detoxikálás: tanítás és tanulás a félreinformálásról és dezinformációról a társadalmi-technológiai rendszerkutatás perspektíváinak felhasználásával; ref.: Koltay T.)

legyenek kit hírei saját honlapján

Feliratkozás

A heti ingyenes KIT Hírlevelet megrendelheted a kit@gmconsulting.hu-ra írt "Megrendelés" tárgyú levéllel, név és intézmény megadásával, mellyel jelzed az Adatkezelési tájékoztatóban foglaltak elfogadását.

A hírlevél lemondása: ugyanígy, de „Lemondás” tárgymegjelöléssel.
Hírlevélről

A hírlevél hetente (júliusban, augusztusban kéthetente), térítésmentesen, csak elektronikus formában jelenik meg. A KIT nyomtatott példányai megtalálhatók a Könyvtörténeti és Könyvtártudományi Szakkönyvtárban is (Könyvtári Intézet, Budapest).

A KIT-archívum tartalma:
Közel 28.000 hír, 2002-től
A KIT-et az EPA (Elektronikus Periodika Adatbázis) is archiválja.

A megrendelők száma kb.:
700 fő

Olvasói létszám:
kb. 1000 fő

Adatvédelem
A KIT szerkesztői a birtokukba kerülő használói adatokat bizalmasan kezelik, azt csak az eredetileg megjelölt célra használják, harmadik fél részére nem adják át. A használati adatokat csak az egyedi adatközlőket (ha tudomásukra jut) nem visszafejthető módon, összegezve teszik közzé. Pl.: összes olvasói létszám, vagy felmérés eredményeképpen: a KIT-olvasók x%-a vezető beosztású. A használói felmérésekben a válaszadás anonim.
A szerkesztők a KIT-tel kapcsolatos visszajelzéseket egymás között megbeszélik, és visszajeleznek a levélírónak.
Adatkezelési tájékoztató

A KIT tulajdonosa:

GM Info Consulting Kft.
www.gmconsulting.hu


impresszum | szerkesztők | észrevétel e portálról