Keresés a KIT archivumában:  
Könyvtár Információ Társadalom
Heti hírlevél információs és könyvtári szakemberek számára - Szemlék, hírek, kommentárok    angol zászló english flag  

Dezinformációs műhelyek működése - Megismerésük a kritikus olvasás eszköze

Alföldi gimnazistaként, 14 évesen találkozott először kormánypárti mémekkel, pár évvel később már havi fizetésért gyártotta őket. A Lakmusz videóinterjúja.
"Kiállunk Orbán Viktor mellett", "Liberális sivalkodók", -"Bojkottáld a liberális médiát" - csak pár példa a rengeteg Facebook-oldal közül, ahonnan a 2018-as választás környékén napi szinten áradtak a kormánypártot magasztaló és az ellenzéket ekéző mémek.

Több tízezer követőjük szemében lelkes, amatőr rajongói oldalaknak tűnhettek, valójában azonban kormánypárti útmutatás alapján, pénzért kerültek ki posztok ezekre a felületekre - derül ki abból a történetből, amelyet egy huszonéves fiatal osztott meg velünk. (Lakmusz)

"Döbbenetes: a Nyugat újabb háborút robbantana ki a magyar határon?" A kormányzati propagandaportál, az Origo már hétvégi hírének címében is azt a moszkvai sugalmazást közvetíti, mely szerint a már folyó orosz-ukrán háború nem Vlagyimir Putyin orosz elnöknek, hanem a nyugati országoknak a műve. A hírt elolvasva persze kiderül, hogy az egy az egyben az Izvesztyija írásának fordítása, mindenféle kontroll nélkül elfogadva az orosz külügyminisztérium szóvivőjének állítását, amely szerint "a Szerbia és Koszovó közötti feszült helyzetben az Egyesült Államok és az Európai Unió csak súlyosbítja a szembenállást ahelyett, hogy a megbékélést támogatná".
Mintha a tények nem is számítanának; kritika nélkül veszi át a Kremlben legyártott orosz propagandát a Rogán-művek megannyi orgánuma. Az erre költött milliárdoknak meg is van a hatásuk: egyre többen vevők itthon is a putyini - és ennek nyomán: orbáni - világmagyarázatra. (HVG)

Amerikában is el vannak ájulva a budapesti atlétikai vb-től címmel jelent meg lelkesítő cikk tegnap az Origón. A probléma csak az, hogy a lap egy olyan anyagra hivatkozva írja ezt, amiért a magyar szervezőcég fizetett, és amely pr-anyagként jelent meg a CNN által dedikált tartalmak oldalán - szúrta ki a 444.hu. Magyarán az amerikai szerzőnek vagy a CNN stábjának nem sok köze van a pozitív szöveghez. (Kreatív)

legyenek kit hírei saját honlapján

Feliratkozás

A heti ingyenes KIT Hírlevelet megrendelheted a kit@gmconsulting.hu-ra írt "Megrendelés" tárgyú levéllel, név és intézmény megadásával, mellyel jelzed az Adatkezelési tájékoztatóban foglaltak elfogadását.

A hírlevél lemondása: ugyanígy, de „Lemondás” tárgymegjelöléssel.
Hírlevélről

A hírlevél hetente (júliusban, augusztusban kéthetente), térítésmentesen, csak elektronikus formában jelenik meg. A KIT nyomtatott példányai megtalálhatók a Könyvtörténeti és Könyvtártudományi Szakkönyvtárban is (Könyvtári Intézet, Budapest).

A KIT-archívum tartalma:
Közel 28.000 hír, 2002-től
A KIT-et az EPA (Elektronikus Periodika Adatbázis) is archiválja.

A megrendelők száma kb.:
700 fő

Olvasói létszám:
kb. 1000 fő

Adatvédelem
A KIT szerkesztői a birtokukba kerülő használói adatokat bizalmasan kezelik, azt csak az eredetileg megjelölt célra használják, harmadik fél részére nem adják át. A használati adatokat csak az egyedi adatközlőket (ha tudomásukra jut) nem visszafejthető módon, összegezve teszik közzé. Pl.: összes olvasói létszám, vagy felmérés eredményeképpen: a KIT-olvasók x%-a vezető beosztású. A használói felmérésekben a válaszadás anonim.
A szerkesztők a KIT-tel kapcsolatos visszajelzéseket egymás között megbeszélik, és visszajeleznek a levélírónak.
Adatkezelési tájékoztató

A KIT tulajdonosa:

GM Info Consulting Kft.
www.gmconsulting.hu


impresszum | szerkesztők | észrevétel e portálról