Keresés a KIT archivumában:  
Könyvtár Információ Társadalom
Heti hírlevél információs és könyvtári szakemberek számára - Szemlék, hírek, kommentárok    angol zászló english flag  
 


Érdeklődő beszélgetés - összecsapás helyett a jobb minőségű gondolatokért

Aki gyakorlott a formális vitában, annak csábító lehet a végsőkig ragaszkodni véleményéhez. Ezt összecsapásnak hívjuk, és a formális vitában hibapont jár, ha nincs belőle elegendő. De észrevettem, és valószínűleg önök is, hogy a való életben ilyenkor inkább elzárkóznak az emberek, nem csupán a beszélgetéstől, de a kapcsolatteremtéstől is. Ez az egyik ok, amiért megszakítunk kapcsolatokat az online és a valós térben egyaránt.
Ehelyett érdemes megfontolni azt a technikát, amit egy közismert hollywoodi producer, Brian Grazer dolgozott ki: ez az érdeklődő beszélgetés. Az érdeklődő beszélgetés lényege, megérteni a másik nézőpontját, megnézni, hogy mi van az ő oldalán. Így a következő alkalommal, ha olyat mondanak nekünk, amivel ösztönösen nem értünk egyet, amire erőszakosan reagálnánk, egyetlen mondatra és egyetlen kérdésre van szükségünk: "Sosem gondolkoztam el ezen még így. Tud valamit mondani, ami segít azt látni, amit ön lát?" Figyelemre méltó az érdeklődő beszélgetéssel kapcsolatban, hogy ha kíváncsiak vagyunk valakire, az előbb-utóbb szintén kíváncsi lesz ránk.

Azt tapasztaljuk, hogy nemzetközi konferenciákon ezt a technikát követik a sikeres tárgyalók is fontos kérdésekben. Beszélgetésekbe bonyolódnak, remélve, hogy tanulnak az ellenvetésekből, és azok alapján jobb gondolatokkal, javaslatokkal állnak elő. A fejlődés bizonyos értelemben szolgálat, amit másokért tehetünk, és amit mások tehetnek értünk. Ettől a gondolatok okosabbá, a kapcsolatok pedig meghittebbé válnak. A kíváncsiság lehet a kapcsolat varázsereje, a kibontakozás pedig gondolataink ösztönzője.

Lehet, hogy ugyanaz az irányítószámunk, vagy ugyanabban a házban élünk, mégis úgy érezzük, nincs közös alapunk, amire építhetnénk. Ekkor tehetünk egy időutazást a megértés kedvéért, megkérve vitapartnerünket, vázolja fel, milyen környezetet, országot, világot, közösséget szeretne egy év múlva, egy évtized múlva. Nagy a kísértés a jelen problémáin rágódni, és beleragadni a hétköznapokba. Ha a jövőről kérdezzük az embereket, azzal célja lehet a beszélgetésnek.

Hírforrás: TED
2021. november 03.  •  Továbbküldöm a hírt
Link e hírhez:
http://www.kithirlevel.hu/index.php?kh=dhar
legyenek kit hírei saját honlapján

Feliratkozás

A heti ingyenes KIT Hírlevelet megrendelheted a kit@gmconsulting.hu-ra írt "Megrendelés" tárgyú levéllel, név és intézmény megadásával, mellyel jelzed az Adatkezelési tájékoztatóban foglaltak elfogadását.

A hírlevél lemondása: ugyanígy, de „Lemondás” tárgymegjelöléssel.
Hírlevélről

A hírlevél hetente, térítésmentesen, csak elektronikus formában jelenik meg. A KIT nyomtatott példányai megtalálhatók a Könyvtörténeti és Könyvtártudományi Szakkönyvtárban is (Könyvtári Intézet, Budapest).

A KIT-archívum tartalma:
Közel 25.000 hír, 2002-től
A KIT-et az EPA (Elektronikus Periodika Adatbázis) is archiválja.

A megrendelők száma kb.:
700 fő

Olvasói létszám:
kb. 1000 fő

Adatvédelem
A KIT szerkesztői a birtokukba kerülő használói adatokat bizalmasan kezelik, azt csak az eredetileg megjelölt célra használják, harmadik fél részére nem adják át. A használati adatokat a csak az egyedi adatközlőket (ha tudomásukra jut) nem visszafejthető módon, összegezve teszik közzé. Pl.: összes olvasói létszám, vagy felmérés eredményeképpen: a KIT-olvasók x %-a vezető beosztású. A használói felmérésekben a válaszadás anonim.
A szerkesztők a KIT-tel kapcsolatos visszajelzéseket egymás között megbeszélik, és visszajeleznek a levélírónak.
Adatkezelési tájékoztató

A KIT tulajdonosa:

GM Info Consulting Kft.
www.gmconsulting.hu


impresszum | szerkesztők | észrevétel e portálról