Keresés a KIT archivumában:  
Könyvtár Információ Társadalom
Heti hírlevél információs és könyvtári szakemberek számára - Szemlék, hírek, kommentárok    angol zászló english flag  
 

Bejelentkezés

E-mail:
Jelszó:
Elfelejtette a jelszavát?
Regisztrálás >>>
Bejelentkezés után van lehetőség a regisztráció törlésére.


Diákmunkások könyvtári alkalmazása és betanítása

A szakirodalomból számos tanulság levonható. Például: rendkívül fontos a jó képzési program, a pontos munkaköri leírás, a képzés sikerességének értékelése. Növelheti a diákok motivációját egy egykredites bevezető tantárgy, melyben a hallgatók megismerkedhetnek a könyvtári források, adatbázisok használatával, a weboldalak értékelésével, a plagizálás felismerésével, a szerzői jog és a méltányos használat kérdéseivel, a kormányzati dokumentumokkal, a könyvtári osztályozási rendszerekkel. Több helyen bevált a Blackboard távoktatási eszköz, mely a tananyagon kívül alkalmas a kommunikációra, és a tanulás ütemezésére is.
A Marygrove Library munkatársai az elmúlt évek tapasztalataiból okulva először is pontos munkaköri leírást készítettek a leendő munkatársak számára, mely a munkához szükséges készségeket, képességeket is tartalmazta. Az alkalmazás feltétele a legalább hármas tanulmányi átlag. Jó kommunikációs képességű, a korszerű technológiában jártas diákokat keresnek. Speciális elvárás például az olvasószolgálathoz a figyelemmegosztásra és a higgadt viselkedésre való képesség, a rugalmasság és a felelősségtudat. A kiválasztott diákoknak pontosaknak kell lenniük, és hétvégén is rendelkezésre kell állniuk, ha a munkabeosztás úgy kívánja. Kizáró ok az olvashatatlan kézírás, a gyatra helyesírás. A betanítás alatt a diákok gyakornoki átlagfizetést kapnak. (Diákmunkások könyvtári alkalmazása és betanítása: esettanulmány; ref.: Fazokas E.)

legyenek kit hírei saját honlapján

Feliratkozás

A heti ingyenes KIT Hírlevelet megrendelheted a kit@gmconsulting.hu-ra írt "Megrendelés" tárgyú levéllel, név és intézmény megadásával, mellyel jelzed az Adatkezelési tájékoztatóban foglaltak elfogadását.

A hírlevél lemondása: ugyanígy, de „Lemondás” tárgymegjelöléssel.
Hírlevélről

A hírlevél hetente, térítésmentesen, csak elektronikus formában jelenik meg. A KIT nyomtatott példányai megtalálhatók a Könyvtörténeti és Könyvtártudományi Szakkönyvtárban is (Könyvtári Intézet, Budapest).

A KIT-archívum tartalma:
Közel 25.000 hír, 2002-től
A KIT-et az EPA (Elektronikus Periodika Adatbázis) is archiválja.

A megrendelők száma kb.:
700 fő

Olvasói létszám:
kb. 1000 fő

Adatvédelem
A KIT szerkesztői a birtokukba kerülő használói adatokat bizalmasan kezelik, azt csak az eredetileg megjelölt célra használják, harmadik fél részére nem adják át. A használati adatokat a csak az egyedi adatközlőket (ha tudomásukra jut) nem visszafejthető módon, összegezve teszik közzé. Pl.: összes olvasói létszám, vagy felmérés eredményeképpen: a KIT-olvasók x %-a vezető beosztású. A használói felmérésekben a válaszadás anonim.
A szerkesztők a KIT-tel kapcsolatos visszajelzéseket egymás között megbeszélik, és visszajeleznek a levélírónak.
Adatkezelési tájékoztató

A KIT tulajdonosa:

GM Info Consulting Kft.
www.gmconsulting.hu


impresszum | szerkesztők | észrevétel e portálról