Keresés a KIT archivumában:  
Könyvtár Információ Társadalom
Heti hírlevél információs és könyvtári szakemberek számára - Szemlék, hírek, kommentárok    angol zászló english flag  

Digitális audiókönyvek az USA közkönyvtáraiban - helyzetjelentés (olvasóink szavazatára)

A digitális audiókönyvek népszerűsége robbanásszerűen növekedett az elmúlt évtizedben. Egy 2019-es jelentés szerint a nyomtatott könyvek továbbra is népszerűbbek, mint az e-könyvek vagy a hangoskönyvek, azonban a nyomtatott könyveket és e-könyveket olvasó felnőttek aránya enyhén csökkent 2016 óta, míg a hangoskönyv-hallgatók aránya emelkedett. Ez az egyetlen formátum, melynek népszerűsége növekedett. Egy másik, 2018-as felmérés szerint 37,1%-kal nőtt az audiókönyvek vásárlása 2013 óta.
A könyvtári forgalomban lévő digitális audiókönyvek is ezt a mintát tükrözik. Az OverDrive jelentése alapján 114 millió hangoskönyvet kölcsönöztek 2019-ben, mely 30%-os növekedést jelent.
Mivel további növekedés várható, a könyvtárosoknak célszerű figyelemmel kísérni a kiadói licencelés, valamint a forgalmazók elérhetőségének és gyakorlatának közelmúltbeli változásait, valamint a digitális hangoskönyvek beszerzésével és kezelésével kapcsolatos kérdéseket.

Az elmúlt évtizedben a nagy kiadók elkezdtek digitális hangoskönyveket kínálni állandó használat mellett - más néven egy példány / felhasználó (OC/OU) licenceket. Ezeknek az ára az évek során 70%-kal nőtt. 2019 júniusában a Simon & Schuster és a Hachette állandó hozzáférési modellről forgalmi díjas hozzáférésre, 24 hónap után lejáró licencekre váltott, anélkül, hogy jelentősen csökkentette volna a költségeket. Mint ilyen, a HarperCollins, a Macmillan, és a Penguin Random House (PRH) jelenleg jobb értéket kínálnak a könyvtáraknak a digitális hangoskönyvekre. 2020 márciusában a PRH több vásárlási lehetőséget is bevezetett a COVID miatt, lehetővé téve az OverDrive-könyvtárak számára, hogy eldöntsék, állandó használati licencet vagy az állandó használat árának felével 12 hónapos licencet vásárolnak.

Egyes kiadók használatonkénti díj (PPU) opciókat is engedélyeznek, amelyeknél a könyvtárak fizetnek a saját forgalmazásért; ezek egyidejűleg is előfordulhatnak (szemben a forgalmi díjas hozzáféréssel és az állandó használatú licencekkel, amelyek csak szekvenciális kölcsönöket engedélyeznek). A hoopla például ezzel a modellel működik.

Cselekvésre, érdekképviseletre és további tanulmányozásra vonatkozó ajánlások:
1. Tartsunk lépést a digitális kölcsönzés változásaival.
2. Működjünk együtt a törvényhozókkal.
3. Működjünk együtt a kiadókkal.
4. Kerüljünk összhangba a kereskedőkkel.
5. Folytassuk a tanulmányozást.
A kutatás részleteiért ld. a forráscikket. (ref.: Salamon Sára)

legyenek kit hírei saját honlapján

Feliratkozás

A heti ingyenes KIT Hírlevelet megrendelheted a kit@gmconsulting.hu-ra írt "Megrendelés" tárgyú levéllel, név és intézmény megadásával, mellyel jelzed az Adatkezelési tájékoztatóban foglaltak elfogadását.

A hírlevél lemondása: ugyanígy, de „Lemondás” tárgymegjelöléssel.
Hírlevélről

A hírlevél hetente (júliusban, augusztusban kéthetente), térítésmentesen, csak elektronikus formában jelenik meg. A KIT nyomtatott példányai megtalálhatók a Könyvtörténeti és Könyvtártudományi Szakkönyvtárban is (Könyvtári Intézet, Budapest).

A KIT-archívum tartalma:
Közel 28.000 hír, 2002-től
A KIT-et az EPA (Elektronikus Periodika Adatbázis) is archiválja.

A megrendelők száma kb.:
700 fő

Olvasói létszám:
kb. 1000 fő

Adatvédelem
A KIT szerkesztői a birtokukba kerülő használói adatokat bizalmasan kezelik, azt csak az eredetileg megjelölt célra használják, harmadik fél részére nem adják át. A használati adatokat csak az egyedi adatközlőket (ha tudomásukra jut) nem visszafejthető módon, összegezve teszik közzé. Pl.: összes olvasói létszám, vagy felmérés eredményeképpen: a KIT-olvasók x%-a vezető beosztású. A használói felmérésekben a válaszadás anonim.
A szerkesztők a KIT-tel kapcsolatos visszajelzéseket egymás között megbeszélik, és visszajeleznek a levélírónak.
Adatkezelési tájékoztató

A KIT tulajdonosa:

GM Info Consulting Kft.
www.gmconsulting.hu


impresszum | szerkesztők | észrevétel e portálról