Keresés a KIT archivumában:  
Könyvtár Információ Társadalom
Heti hírlevél információs és könyvtári szakemberek számára - Szemlék, hírek, kommentárok    angol zászló english flag  
 


A helyi közösségi média figyelmet hoz a szentesi digitális helyismereti gyűjteménynek

A Szentes Városi Könyvtárban link gondozunk-építünk egy e-Könyvtár Szentes nevű digitális helytörténeti gyűjteményt: link . Ennek tartalmait a 8 évvel ezelőtti kezdetektől igyekszünk a téma iránt érdeklődőkkel megismertetni - hol több, hol kevesebb sikerrel. A Facebookon számos lokálpatrióta csoport működik, nálunk a legnépszerűbb az egy éve, zárt csoportként létrejött "Szentes élete régen - képekben, dokumentumokban" nevű, amely 2.400 tagot számlál link (gazdája egy elszármazott lokálpatrióta).
Könyvtárosként többen figyeljük e FB-csoportot, rendszeresen reagálunk a megjelenő tartalmakra, ami nem csak lájkokat jelent, hanem hozzászólásainkban a témához kapcsolódó információk, képek, digitális források közreadását is. Jómagam a saját nyilvános FB-profilomon képekkel, újságcikkekkel illusztrált évfordulós bejegyzéseket teszek közzé, amelyeket egy kis felvezetéssel egyidejűleg megosztok a csoport részére - nem egyszer számos reakciót kiváltva velük, hiszen akár családi vagy más érintettség is előállhat általuk link . Sok a kedves, elismerő reakció, elenyésző a negatív tapasztalat.
Úgy látjuk: kedveltek lettek az e-Könyvtár anyagain és más kiadványainkon alapuló helyi évfordulós bejegyzések. Ez visszaigazolta számunkra, hogy érdemes erre időt-energiát szánni. A posztjaink mellékleteinél feltüntetett könyvtári források látogatottsága jól megfigyelhetően fellendül egy-egy poszt hatására. Ugyanakkor számos esetben kerültek elő ritkaságnak számító képek, dokumentumok is a felvetődő témák kapcsán.
Ritkábban, de történik "szerzeményezés" is. Az itteni aktivitásunk révén jutottunk már hozzá régi térképhez link ), szentesi szerzők műveihez link , illetve a napokban épp egy képeslap-sorozathoz, amelynek a digitalizálása zajlik link . (Amit papíralapon kapunk és közzétehetjük, azt ingyen, vagy méltányos áron digitalizáljuk, majd az eredetit visszaadjuk a tulajdonosának a digitális állomány másolatával együtt. Volt már, hogy később visszaajándékozták nekünk, vagy más helyi közgyűjteménynek. Ha a dokumentum kapcsán a régisége miatt nincsenek szerzői jogi aggályok, a metaadatok között akkor is feltüntetjük, kinek a tulajdona (volt) az eredeti. A közzétételi jog biztosítására vannak formanyomtatványaink, amelyen a készítő / szerző hozzájárul a közhasznú, nonprofit nyilvánossá tételhez.
A közösségi média használatával kibővített helytörténeti kutató-, feldolgozó- és közzétételi munka nem kevés energiát, odafigyelést igényel, de következetesen végezve szép eredményeket hozhat. Folyamatosan tanulunk. (Tímár Ferenc)

legyenek kit hírei saját honlapján

Feliratkozás

A heti ingyenes KIT Hírlevelet megrendelheted a kit@gmconsulting.hu-ra írt "Megrendelés" tárgyú levéllel, név és intézmény megadásával, mellyel jelzed az Adatkezelési tájékoztatóban foglaltak elfogadását.

A hírlevél lemondása: ugyanígy, de „Lemondás” tárgymegjelöléssel.
Hírlevélről

A hírlevél hetente (júliusban, augusztusban kéthetente), térítésmentesen, csak elektronikus formában jelenik meg. A KIT nyomtatott példányai megtalálhatók a Könyvtörténeti és Könyvtártudományi Szakkönyvtárban is (Könyvtári Intézet, Budapest).

A KIT-archívum tartalma:
Közel 28.000 hír, 2002-től
A KIT-et az EPA (Elektronikus Periodika Adatbázis) is archiválja.

A megrendelők száma kb.:
700 fő

Olvasói létszám:
kb. 1000 fő

Adatvédelem
A KIT szerkesztői a birtokukba kerülő használói adatokat bizalmasan kezelik, azt csak az eredetileg megjelölt célra használják, harmadik fél részére nem adják át. A használati adatokat csak az egyedi adatközlőket (ha tudomásukra jut) nem visszafejthető módon, összegezve teszik közzé. Pl.: összes olvasói létszám, vagy felmérés eredményeképpen: a KIT-olvasók x%-a vezető beosztású. A használói felmérésekben a válaszadás anonim.
A szerkesztők a KIT-tel kapcsolatos visszajelzéseket egymás között megbeszélik, és visszajeleznek a levélírónak.
Adatkezelési tájékoztató

A KIT tulajdonosa:

GM Info Consulting Kft.
www.gmconsulting.hu


impresszum | szerkesztők | észrevétel e portálról