Keresés a KIT archivumában:  
Könyvtár Információ Társadalom
Heti hírlevél információs és könyvtári szakemberek számára - Szemlék, hírek, kommentárok    angol zászló english flag  
 


Digitális javak szabad felhasználása és újrahasznosítása - vészhelyzetben

A magyar szóhasználatban ismert közkincs mindazt jelöli, amit a múzeumban, könyvtárban, levéltárban, filmarchívumban és egyéb közintézményekben gyűjtenek és megőriznek a köz javára, de az angolszász verziója Public Domain Mark (PDM) egy licenc nevét jelöli, amit a Creative Commons (CC) elnevezésű non-profit szervezet ad ki. Ez a visszavonhatatlan licenc teszi lehetővé, hogy a múzeumok a művek másolati példányait korlátozás nélkül elérhetővé és felhasználhatóvá tegyék online is. Akkor alkalmazható, ha a szerzői jog elévült, vagyis a szerző halálát követő bűvös 70 év lejárt, lsd: Rejtő Jenő összes műve vagy a szerző ismeretlenségének esetében, az első nyilvánosságra hozatala óta telt el 70 év, lsd: Milói Vénusz, vagy nem tartozik szerzői jogi védelem alá, pl.: a folklór kifejeződései. De létezik olyan verzió is, ahol a szerző mond le minden jogáról és így műve korlátozás nélkül felhasználható lesz: ez a Creative Common 0, avagy CC0. A magyar szerzői jogi szabályozás, Szjt, viszont nincsen ezzel harmóniában, mint azt az újonnan megjelent, közgyűjteményi digitalizáció kisokosa, a FEHÉR KÖNYV is írja: "A CC0 licenc azon művek esetében használható, amelyek jogtulajdonosa lemondott a művéhez fűződő minden vagyoni és személyhez fűződő jogáról, vagyis a mű szerzői jogi oltalom alatt áll, de szerzője a szerzői jogait (vagyoni, illetve személyhez fűződő jogait) nem kívánja érvényesíteni. A magyar szabályozás szerint a szerző személyhez fűződő jogairól nem mondhat le lsd.: Szjt. 9. §(2) bekezdés, így közkincsek felhasználása az előző, PDM licenc alatt engedélyezhető." ...

legyenek kit hírei saját honlapján

Feliratkozás

A heti ingyenes KIT Hírlevelet megrendelheted a kit@gmconsulting.hu-ra írt "Megrendelés" tárgyú levéllel, név és intézmény megadásával, mellyel jelzed az Adatkezelési tájékoztatóban foglaltak elfogadását.

A hírlevél lemondása: ugyanígy, de „Lemondás” tárgymegjelöléssel.
Hírlevélről

A hírlevél hetente (júliusban, augusztusban kéthetente), térítésmentesen, csak elektronikus formában jelenik meg. A KIT nyomtatott példányai megtalálhatók a Könyvtörténeti és Könyvtártudományi Szakkönyvtárban is (Könyvtári Intézet, Budapest).

A KIT-archívum tartalma:
Közel 28.000 hír, 2002-től
A KIT-et az EPA (Elektronikus Periodika Adatbázis) is archiválja.

A megrendelők száma kb.:
700 fő

Olvasói létszám:
kb. 1000 fő

Adatvédelem
A KIT szerkesztői a birtokukba kerülő használói adatokat bizalmasan kezelik, azt csak az eredetileg megjelölt célra használják, harmadik fél részére nem adják át. A használati adatokat csak az egyedi adatközlőket (ha tudomásukra jut) nem visszafejthető módon, összegezve teszik közzé. Pl.: összes olvasói létszám, vagy felmérés eredményeképpen: a KIT-olvasók x%-a vezető beosztású. A használói felmérésekben a válaszadás anonim.
A szerkesztők a KIT-tel kapcsolatos visszajelzéseket egymás között megbeszélik, és visszajeleznek a levélírónak.
Adatkezelési tájékoztató

A KIT tulajdonosa:

GM Info Consulting Kft.
www.gmconsulting.hu


impresszum | szerkesztők | észrevétel e portálról