Keresés a KIT archivumában:  
Könyvtár Információ Társadalom
Heti hírlevél információs és könyvtári szakemberek számára - Szemlék, hírek, kommentárok    angol zászló english flag  

Digitális közösségi térré vált a várpalotai Krúdy Gyula Városi Könyvtár

A koronavírus-járvány miatt bezárt közösségi terek ellenére sem hagyja magára látogatóit, olvasóit a várpalotai Krúdy Gyula Városi Könyvtár. Az otthoni munkavégzésre kényszerült munkatársak most is keményen dolgoznak azon, hogy a bibliotékához szokott városlakók ne szenvedjék meg kedvenc tudástáruk hiányát.
Mit tehet egy könyvtár, mit tehetnek a könyvtárosok a kényszerűen otthon maradó könyvrajongók érdekében? A válaszért otthonában kerestük fel a Krúdy Gyula Városi Könyvtár vezetőjét, Budai Lászlót.
- Egy könyvtár abban a szerencsés helyzetben van, hogy nemcsak közösségi terei, hanem egyéb munkái révén is képes szolgálni az olvasóközönséget. A koronavírus-járvány miatt kénytelenek vagyunk az online megjelenésekre koncentrálni. Aki követi az intézmény internetes honlapját vagy a Facebook-oldalunkat, az láthatja, hogy egyáltalán nem állt meg az élet a könyvtár ideiglenes bezárásával. Folyamatosan dolgozunk. Ennek egy része jól látható az internetes felületeinken, ezt különösen fontosnak is tartottam. A normál mindennapokhoz hasonlóan azonban akad olyan része is a munkánknak, ami kevésbé látványos.
Egy a várpalotai anyakönyveket feldolgozó adatbázist épít a könyvtár munkatársainak fele, a katolikus, az evangélikus és a református egyház anyakönyveit dolgozzuk fel. Jelenleg már a húszezret is meghaladja az általunk elért bejegyzésszám. Ez az adatbázis alkalmas lesz arra, hogy segítséget nyújtson történeti, demográfiai kutatásokhoz, a hétköznapi emberek pedig saját családfájuk felkutatásához használhatják majd. Rengeteg érdekes adathoz juthatunk hozzá a segítségével - mondta kérdésünkre Budai László, majd hozzátette, ha nincs a járványhelyzet miatti kényszerű bezárás, valószínűleg nem lett volna lehetőségük ennek az adatbázisnak a létrehozására.
A Krúdy Gyula Városi Könyvtár munkájának másik része látványosabb, és a különböző webes felületeken is jól nyomon követhető. Kapcsolatot tartanak a könyves szakmában ismert bloggerekkel és vloggerekkel, akik köteteket, olvasnivalókat ajánlanak a négy fal közé "szorult" közönségnek. Emellett pedig kiadványokat szerkesztenek, szórakoztató tartalmakat készítenek internetes követőbázisuknak, helyismereti anyagokat tesznek közzé, illetve pályázatok előkészítését és lebonyolítását végzik. Persze a legjobban azt várják, hogy újra kinyithassa kapuit a könyvtár.

legyenek kit hírei saját honlapján

Feliratkozás

A heti ingyenes KIT Hírlevelet megrendelheted a kit@gmconsulting.hu-ra írt "Megrendelés" tárgyú levéllel, név és intézmény megadásával, mellyel jelzed az Adatkezelési tájékoztatóban foglaltak elfogadását.

A hírlevél lemondása: ugyanígy, de „Lemondás” tárgymegjelöléssel.
Hírlevélről

A hírlevél hetente (júliusban, augusztusban kéthetente), térítésmentesen, csak elektronikus formában jelenik meg. A KIT nyomtatott példányai megtalálhatók a Könyvtörténeti és Könyvtártudományi Szakkönyvtárban is (Könyvtári Intézet, Budapest).

A KIT-archívum tartalma:
Közel 28.000 hír, 2002-től
A KIT-et az EPA (Elektronikus Periodika Adatbázis) is archiválja.

A megrendelők száma kb.:
700 fő

Olvasói létszám:
kb. 1000 fő

Adatvédelem
A KIT szerkesztői a birtokukba kerülő használói adatokat bizalmasan kezelik, azt csak az eredetileg megjelölt célra használják, harmadik fél részére nem adják át. A használati adatokat csak az egyedi adatközlőket (ha tudomásukra jut) nem visszafejthető módon, összegezve teszik közzé. Pl.: összes olvasói létszám, vagy felmérés eredményeképpen: a KIT-olvasók x%-a vezető beosztású. A használói felmérésekben a válaszadás anonim.
A szerkesztők a KIT-tel kapcsolatos visszajelzéseket egymás között megbeszélik, és visszajeleznek a levélírónak.
Adatkezelési tájékoztató

A KIT tulajdonosa:

GM Info Consulting Kft.
www.gmconsulting.hu


impresszum | szerkesztők | észrevétel e portálról