Keresés a KIT archivumában:  
Könyvtár Információ Társadalom
Heti hírlevél információs és könyvtári szakemberek számára - Szemlék, hírek, kommentárok    angol zászló english flag  

Digitális olvasás - felületesebb, de gyakran ez a cél

Viszonylag közismert tény, hogy a digitális szövegek olvasása gyakran felületes. Sőt, úgy tűnik, sokak számára azért fontosak az online felületek, hogy elkerülhessék a hagyományos értelemben vett olvasást. Részben erre vezethető vissza az a tény, hogy az egyetemi hallgatók és az oktatóik többnyire nem elmélyült olvasásra, hanem meghatározott információk megkeresésére használják az e-könyv formájában elérhető tankönyveket. Az információk megkeresését szolgáló és az elmélyült olvasás közötti különbség nem minőségi természetű, hanem az olvasás eltérő céljaiból következő funkcionális különbség.
Gósy Mária olvasástipológiájában az olvasás célja szerint lehet: ismeretszerző olvasás, tanulási célú olvasás és élményszerző olvasás. Az eszközjellegű technikák között pedig a következőket találjuk:
- kereső olvasás;
- feladatazonosító olvasás;
- áttekintő olvasás;
- javító/ellenőrző olvasás;
- korrektúraolvasás.[8]
Tévedés volna azt gondolnunk, hogy gondatlanul járunk el, ha nem szóról-szóra olvasunk el valamit, mivel nem minden olvasási cél követeli meg a teljes szöveg elolvasását.[9]A digitális környezetben viszont nem ritka, hogy megelégszünk az információ azonosításával, tehát a megtalált információt a fenti két formához képest alacsonyabb szinten dolgozzuk fel.

legyenek kit hírei saját honlapján

Feliratkozás

Az alábbi mezőbe beírva az email címét, feliratkozhat a KIT hírlevelére.

* név:
* e-mail cím:
intézmény, cég:

adatkezelési szabályzat elolvasása


Az itt megadott adatokat csak a hírlevél kiküldésére használjuk fel.Hírlevélről

A hírlevél hetente, térítésmentesen, csak elektronikus formában jelenik meg. A KIT nyomtatott példányai megtalálhatók a Könyvtörténeti és Könyvtártudományi Szakkönyvtárban is (Könyvtári Intézet, Budapest).

A KIT-archívum tartalma:
Közel 25.000 hír, 2002-től
A KIT-et az EPA (Elektronikus Periodika Adatbázis) is archiválja.

A megrendelők száma kb.:
700 fő

Olvasói létszám:
kb. 1000 fő

Adatvédelem
A KIT szerkesztői a birtokukba kerülő használói adatokat bizalmasan kezelik, azt csak az eredetileg megjelölt célra használják, harmadik fél részére nem adják át. A használati adatokat a csak az egyedi adatközlőket (ha tudomásukra jut) nem visszafejthető módon, összegezve teszik közzé. Pl.: összes olvasói létszám, vagy felmérés eredményeképpen: a KIT-olvasók x %-a vezető beosztású. A használói felmérésekben a válaszadás anonim.
A szerkesztők a KIT-tel kapcsolatos visszajelzéseket egymás között megbeszélik, és visszajeleznek a levélírónak.
Adatkezelési tájékoztató

A KIT tulajdonosa:

GM Info Consulting Kft.
www.gmconsulting.hu


impresszum | szerkesztők | észrevétel e portálról