Keresés a KIT archivumában:  
Könyvtár Információ Társadalom
Heti hírlevél információs és könyvtári szakemberek számára - Szemlék, hírek, kommentárok    angol zászló english flag  
 

Bejelentkezés

E-mail:
Jelszó:
Elfelejtette a jelszavát?
Regisztrálás >>>
Bejelentkezés után van lehetőség a regisztráció törlésére.


Digitális tartalom-előállításban erősíthetnek leginkább a magyar könyvtárosok

Az MKE tavaly márciusi, első kompetenciás konferenciánkon tájékoztattam a jelenlévőket a Magyar Könyvtárosok Egyesülete elnökségének arról a szándékáról, hogy az egyesületi tagok közreműködésére építve el szeretnénk végezni a könyvtárosok digitális kompetencia mérését. Ennek elsődleges célja, hogy reális helyzetképpel rendelkezzünk, amely alapot adhat további pályázatokhoz, képzések indításához, együttműködésekhez.
A felmérés elméleti alapját az Európai Bizottság kezdeményezésére 2013-ban létrejött DIGCOMP keretrendszer biztosította. Az önértékelésben 606 kitöltő vett részt 2017 februárjában. Az adatfelvétel óta eltelt idő rövidsége miatt még csak néhány általános megállapítás tehető a könyvtárosok digitális kompetenciájáról. Pozitív eredmény, hogy a szakmánk gyakorlása szempontjából nagy prioritású információkezelésben a válaszadók közel 90%-a, az internetes kommunikációban pedig 73%-a közép vagy haladó szinten áll.
A kiértékelés jelenlegi állapotában úgy látszik, hogy a tartalom-előállítás területén vallották magukat legkevesebben közép vagy haladó szinteken jártasnak.
A mólt heti Szakmai ismeretek és készségek - Átalakuló hivatás konferencián általam elmondottak alapján ez a néhány gondolat egyelőre elegendő lehet a téma iránt érdeklődők figyelmének felkeltésére. (Eszenyiné Borbély Mária)

legyenek kit hírei saját honlapján

Feliratkozás

A heti ingyenes KIT Hírlevelet megrendelheted a kit@gmconsulting.hu-ra írt "Megrendelés" tárgyú levéllel, név és intézmény megadásával, mellyel jelzed az Adatkezelési tájékoztatóban foglaltak elfogadását.

A hírlevél lemondása: ugyanígy, de „Lemondás” tárgymegjelöléssel.
Hírlevélről

A hírlevél hetente, térítésmentesen, csak elektronikus formában jelenik meg. A KIT nyomtatott példányai megtalálhatók a Könyvtörténeti és Könyvtártudományi Szakkönyvtárban is (Könyvtári Intézet, Budapest).

A KIT-archívum tartalma:
Közel 25.000 hír, 2002-től
A KIT-et az EPA (Elektronikus Periodika Adatbázis) is archiválja.

A megrendelők száma kb.:
700 fő

Olvasói létszám:
kb. 1000 fő

Adatvédelem
A KIT szerkesztői a birtokukba kerülő használói adatokat bizalmasan kezelik, azt csak az eredetileg megjelölt célra használják, harmadik fél részére nem adják át. A használati adatokat a csak az egyedi adatközlőket (ha tudomásukra jut) nem visszafejthető módon, összegezve teszik közzé. Pl.: összes olvasói létszám, vagy felmérés eredményeképpen: a KIT-olvasók x %-a vezető beosztású. A használói felmérésekben a válaszadás anonim.
A szerkesztők a KIT-tel kapcsolatos visszajelzéseket egymás között megbeszélik, és visszajeleznek a levélírónak.
Adatkezelési tájékoztató

A KIT tulajdonosa:

GM Info Consulting Kft.
www.gmconsulting.hu


impresszum | szerkesztők | észrevétel e portálról