Keresés a KIT archivumában:  
Könyvtár Információ Társadalom
Heti hírlevél információs és könyvtári szakemberek számára - Szemlék, hírek, kommentárok    angol zászló english flag  

Digitális térképek mutatják az időt

Ha arra lenne kíváncsi, hogy van-e elég ideje sétálni egyet a parkban ebédidőben, akkor egy dublini kutatócsoport által kifejlesztett rendszer segítséget nyújt Önnek. A Media Lab Europe kutatólaboratórium ugyanis egy olyan programot alkotott, amely "időérzékelő térképeket" működtet. A rendszer a járási sebesség és az időtényező adataival ötvözi a digitális térképet. "Tegyük fel, hogy Önnek 3 órakor a vasútállomáson kell lennie. A szoftver egy buborékot rajzol az Ön helyzete körül, amiben minden lehetséges útvonalat feltüntet, amelyen haladva időben a megjelölt célba ér" - ecseteli a rendszer előnyeit Brendan Donovan kutató. A Media Lab által kifejlesztett szoftver a hagyományos térképek hiányosságaival ellentétben azt is feltünteti, hogy mennyi idő alatt lehet eljutni egy tetszőlegesen választott helyre. A program használatához először egy asztali vagy hordozható számítógépen keresztül meg kell adni a célállomást, majd meg kell határozni a járási sebességet és a rendelkezésre álló időtartamot. A többit már a program elvégzi. Végül egy buborékdiagram segítségével látható lesz, hogy meddig lehet sétálni ahhoz, hogy még időben el lehessen érni a megjelölt helyre. "A buborék nem szabályos kört alkot, mivel a szoftver figyelembe veszi a város tényleges utcahálózatát és építészeti kialakítását" - magyarázza Donovan. - "Ha valakinek egy folyón átívelő hídon keresztül kell átjutnia a céljához, akkor értelemszerűen nem fog olyan gyorsan haladni, mintha egyenesen lesétálna egy utcán." A rendszer hamarosan kikerül a kutatólaboratóriumból a High Street boltjaiba is. A kutatók szerint fejlesztésük jól használható a hotelekben vagy az idegenforgalmi információs irodákban, ahol a turisták ennek segítségével megtervezhetnék, hogy mennyi mindent tudnak belezsúfolni a napi programjukba.

Hírforrás: Infinit Hírlevél No.202, 2003. május 15., link
2003. május 21.  •  Továbbküldöm a hírt
Link e hírhez:
http://www.kithirlevel.hu/index.php?kh=digitalis_terkepek_mutatjak_az_idot
Régebbi hírforrás(ok): Infinit Hírlevél No.202, 2003. május 15., link
legyenek kit hírei saját honlapján

Feliratkozás

A heti ingyenes KIT Hírlevelet megrendelheted a kit@gmconsulting.hu-ra írt "Megrendelés" tárgyú levéllel, név és intézmény megadásával, mellyel jelzed az Adatkezelési tájékoztatóban foglaltak elfogadását.

A hírlevél lemondása: ugyanígy, de „Lemondás” tárgymegjelöléssel.
Hírlevélről

A hírlevél hetente, térítésmentesen, csak elektronikus formában jelenik meg. A KIT nyomtatott példányai megtalálhatók a Könyvtörténeti és Könyvtártudományi Szakkönyvtárban is (Könyvtári Intézet, Budapest).

A KIT-archívum tartalma:
Közel 25.000 hír, 2002-től
A KIT-et az EPA (Elektronikus Periodika Adatbázis) is archiválja.

A megrendelők száma kb.:
700 fő

Olvasói létszám:
kb. 1000 fő

Adatvédelem
A KIT szerkesztői a birtokukba kerülő használói adatokat bizalmasan kezelik, azt csak az eredetileg megjelölt célra használják, harmadik fél részére nem adják át. A használati adatokat a csak az egyedi adatközlőket (ha tudomásukra jut) nem visszafejthető módon, összegezve teszik közzé. Pl.: összes olvasói létszám, vagy felmérés eredményeképpen: a KIT-olvasók x %-a vezető beosztású. A használói felmérésekben a válaszadás anonim.
A szerkesztők a KIT-tel kapcsolatos visszajelzéseket egymás között megbeszélik, és visszajeleznek a levélírónak.
Adatkezelési tájékoztató

A KIT tulajdonosa:

GM Info Consulting Kft.
www.gmconsulting.hu


impresszum | szerkesztők | észrevétel e portálról