Keresés a KIT archivumában:  
Könyvtár Információ Társadalom
Heti hírlevél információs és könyvtári szakemberek számára - Szemlék, hírek, kommentárok    angol zászló english flag  
 

Bejelentkezés

E-mail:
Jelszó:
Elfelejtette a jelszavát?
Regisztrálás >>>
Bejelentkezés után van lehetőség a regisztráció törlésére.


Digitális Világkönyvtár - reprezentálni akar

A WDL (World Digital Library - Digitális Világkönyvtár) projekt célja, hogy a világ minden pontján működő könyvtárak ritka és egyedi kulturális tartalmainak biztosítson online elérhetőségét. A WDL ötlete először 2005-ben merült fel a Kongresszusi Könyvtár vezetője, James H. Billington részéről. Az UNESCO-val együtt, számos partnerkönyvtár bevonásával a Kongresszusi Könyvtár olyan elsődleges források digitalizálását és szabad elérhetővé tételét vette tervbe, amelyek a világ országainak a kulturális eredményeit reprezentálják, és a történeteit mesélik el.
A nyilvános weboldal link 2009. április 21-én indult el 18 ország alig néhány ezer dokumentumával. Az érdeklődést azonban jelzi, hogy már az indulás napján 587 510, másnap pedig további 619 846 látogatást regisztráltak. A projekt eredményeként 2016 márciusára a WDL már 13 551 könyvtári dokumentumot, 658 155 képet és hangzó fájlt tartalmazott. Ekkorra a 103 együttműködő könyvtár mellett 9 múzeum, 4 levéltár és 15 egyéb intézmény is részt vett a projektben.
A jövőben kihívást jelent az új közreműködő partnerek toborzása. A cél, hogy a jelenlegi magas színvonal fenntartása mellett bővüljön a tartalom is, és a WDL még inkább reprezentálja a világ országait, nyelveit, vallásait, kultúráit és az egyes történelmi korszakokat. A szolgáltatási felületet igyekeznek az oktatás igényeivel összhangban fejleszteni, és mindezzel tovább növelni a használók számát. (Digitális Világkönyvtár; ref.: Tóth M.)

legyenek kit hírei saját honlapján

Feliratkozás

A heti ingyenes KIT Hírlevelet megrendelheted a kit@gmconsulting.hu-ra írt "Megrendelés" tárgyú levéllel, név és intézmény megadásával, mellyel jelzed az Adatkezelési tájékoztatóban foglaltak elfogadását.

A hírlevél lemondása: ugyanígy, de „Lemondás” tárgymegjelöléssel.
Hírlevélről

A hírlevél hetente, térítésmentesen, csak elektronikus formában jelenik meg. A KIT nyomtatott példányai megtalálhatók a Könyvtörténeti és Könyvtártudományi Szakkönyvtárban is (Könyvtári Intézet, Budapest).

A KIT-archívum tartalma:
Közel 25.000 hír, 2002-től
A KIT-et az EPA (Elektronikus Periodika Adatbázis) is archiválja.

A megrendelők száma kb.:
700 fő

Olvasói létszám:
kb. 1000 fő

Adatvédelem
A KIT szerkesztői a birtokukba kerülő használói adatokat bizalmasan kezelik, azt csak az eredetileg megjelölt célra használják, harmadik fél részére nem adják át. A használati adatokat a csak az egyedi adatközlőket (ha tudomásukra jut) nem visszafejthető módon, összegezve teszik közzé. Pl.: összes olvasói létszám, vagy felmérés eredményeképpen: a KIT-olvasók x %-a vezető beosztású. A használói felmérésekben a válaszadás anonim.
A szerkesztők a KIT-tel kapcsolatos visszajelzéseket egymás között megbeszélik, és visszajeleznek a levélírónak.
Adatkezelési tájékoztató

A KIT tulajdonosa:

GM Info Consulting Kft.
www.gmconsulting.hu


impresszum | szerkesztők | észrevétel e portálról