Keresés a KIT archivumában:  
Könyvtár Információ Társadalom
Heti hírlevél információs és könyvtári szakemberek számára - Szemlék, hírek, kommentárok    angol zászló english flag  
 


Digitalizálási konferencia -- már kétszer elhangzott a használói igény kifejezés!

Egyszer Moldován István utalt rá (ti. hogy a használók előszeretettel használnak könyvtár helyett internetet és azon belül is torrent oldalakat), egyszer pedig egy osztrák szkennergyártó szájából hangzott el. Ládi László háromszor említette, hogy a Könyvtári Intézet mindent megtesz a digitalizálás érdekében, ami rajta múlik. 'Nagyon sok munka folyik, amiből nem látszik semmi' -- hangzott az egészséges önirónia. Kétévente készítenek digitalizálási koncepciókat. Ugyanakkor a legelemibb nyilvántartás sincs a hazai digitalizálási műhelyekről (bár az is igaz, a könyvtári állományokról, könyvtárosokról, könyvtári adatbázisokról sincs -- ami a könyvtárszakmai irányítás alapjait kérdőjelezi meg). Moldován István e célra wikit javasolt, illetve az is elhangzott, hogy pályázaton való részvétel feltételének kellene tekintetni az ilyen adatszolgáltatást. Sajnos nem esett szó viszont a nemkönyvtári digitalizálási projektről, ami arra enged következtetni, hogy a könyvtár nem kívánja saját határain kívülre tekinteni, netán ezeket átlépni. A korábbi digitalizálási konferenciát viszont a szervezők nagyon eredményesnek és előremutatónak nevezték.
A területen fenntartott kaotikus állapotokat jellemzi pl., hogy az OSZK újra tervezi közpénzen digitalizálni corvináit, mert 5-6 éve túl alacsony dpi-vel történt a művelet. Ár -- emlékeim szerint -- egyszer hangzott el: a göttingeni digitalizáló műhely 25 eurócentért digitalizál használói kérésre.
Elhangzott az is, hogy a szűken vett digitalizáláshoz nem kell képzett személyzet. A tervezési és koordinálási feladatokra pedig -- legalábbis a látszat szerint -- nincsen tudástőke.
Vannak azonban jó hírek is: amerikai könyvtárak digitalizálási projektjeiből ezerszámra lehet letölteni hungarika-anyagokat. Az Arcanum szakmányban digitalizál könyvtárak és levéltárak számára. Az azonban felettébb elbizonytalaníthat adófizetőt és könyvtárost egyaránt, hogy pl. az említett cég által két éve térítésmentesen digitalizált könyvtári szaklapok -- tehát a könyvtári rendszerbe bekerülve -- mikor hasznosul, azaz kerül végre fel a Könyv Könyvtár Könyvtáros portáljára? Nagyon drága nekünk a könyvári stratégiai szemlélet hiánya... (MG)

Régebbi hírforrás(ok): Torrent, használói profil, önkéntesek bevonása -- hiányszavak a digitalizálás-konferenciáról link 15 új könyvből 12 letölthető a netről -- a használók nem késnek a digitalizálással link Közhasznú munkavégzés -- digitalizálnak, retusálnak, oktatnak napszámban link
legyenek kit hírei saját honlapján

Feliratkozás

A heti ingyenes KIT Hírlevelet megrendelheted a kit@gmconsulting.hu-ra írt "Megrendelés" tárgyú levéllel, név és intézmény megadásával, mellyel jelzed az Adatkezelési tájékoztatóban foglaltak elfogadását.

A hírlevél lemondása: ugyanígy, de „Lemondás” tárgymegjelöléssel.
Hírlevélről

A hírlevél hetente, térítésmentesen, csak elektronikus formában jelenik meg. A KIT nyomtatott példányai megtalálhatók a Könyvtörténeti és Könyvtártudományi Szakkönyvtárban is (Könyvtári Intézet, Budapest).

A KIT-archívum tartalma:
Közel 25.000 hír, 2002-től
A KIT-et az EPA (Elektronikus Periodika Adatbázis) is archiválja.

A megrendelők száma kb.:
700 fő

Olvasói létszám:
kb. 1000 fő

Adatvédelem
A KIT szerkesztői a birtokukba kerülő használói adatokat bizalmasan kezelik, azt csak az eredetileg megjelölt célra használják, harmadik fél részére nem adják át. A használati adatokat a csak az egyedi adatközlőket (ha tudomásukra jut) nem visszafejthető módon, összegezve teszik közzé. Pl.: összes olvasói létszám, vagy felmérés eredményeképpen: a KIT-olvasók x %-a vezető beosztású. A használói felmérésekben a válaszadás anonim.
A szerkesztők a KIT-tel kapcsolatos visszajelzéseket egymás között megbeszélik, és visszajeleznek a levélírónak.
Adatkezelési tájékoztató

A KIT tulajdonosa:

GM Info Consulting Kft.
www.gmconsulting.hu


impresszum | szerkesztők | észrevétel e portálról