Keresés a KIT archivumában:  
Könyvtár Információ Társadalom
Heti hírlevél információs és könyvtári szakemberek számára - Szemlék, hírek, kommentárok    angol zászló english flag  

Digitalizálják a Szlovák Nemzeti Könyvtár könyveit - 65 millió oldal, 27,8 m Euró a kohéziós alapból

A könyveknek ugyanazok az ellenségei, mint az emberiségnek: a tűz, a nedvesség és az idő- mondta egykor a francia író, Paul Valéry. A turócszentmártoni Szlovák Nemzeti Könyvtárban egy nagy digitalizációs projekt teszi lehetővé, hogy ezektől a veszélyektől megóvják a könyveket és dokumentumokat.
"A következő generáció eljöhet, és megnézheti, milyen volt az élet és a kultúra 50 vagy 100 éve" - mondta Marian Baleja, aki tanárként dolgozik.
Köszönhetően a Dikda projektnek, amelyet az EU Kohéziós Alapja támogat, több mint 56 millió oldalt rögzítettek egy hatalmas digitális adatbázisban.
A projekt koorinátora, Jan Kovacik közölte: "A digitalizáció nagyon megkönnyítette a kulturális örökség megőrzésének folyamatát, mert egyre kevésbé kérik ki a kölcsönzők a fizikai példányokat, mivel már hozzáférnek a könyvek digitális verzióhoz is."
A folyamat azzal kezdődik, hogy a könyveket egy vadonatúj digitalizációs központba szállítják Turócszentmártontól néhány kilométerre.
Itt képzett szakértők csapata dolgozza fel a könyveket több lépésen keresztül: tisztítás, vegyi vizsgálatok, restaurálás, ha szükséges, végül a digitalizálás maga. A könyv típusától és állapotától függően a kezelő kézi vagy automata scannert használ.

legyenek kit hírei saját honlapján

Feliratkozás

A heti ingyenes KIT Hírlevelet megrendelheted a kit@gmconsulting.hu-ra írt "Megrendelés" tárgyú levéllel, név és intézmény megadásával, mellyel jelzed az Adatkezelési tájékoztatóban foglaltak elfogadását.

A hírlevél lemondása: ugyanígy, de „Lemondás” tárgymegjelöléssel.
Hírlevélről

A hírlevél hetente (júliusban, augusztusban kéthetente), térítésmentesen, csak elektronikus formában jelenik meg. A KIT nyomtatott példányai megtalálhatók a Könyvtörténeti és Könyvtártudományi Szakkönyvtárban is (Könyvtári Intézet, Budapest).

A KIT-archívum tartalma:
Közel 28.000 hír, 2002-től
A KIT-et az EPA (Elektronikus Periodika Adatbázis) is archiválja.

A megrendelők száma kb.:
700 fő

Olvasói létszám:
kb. 1000 fő

Adatvédelem
A KIT szerkesztői a birtokukba kerülő használói adatokat bizalmasan kezelik, azt csak az eredetileg megjelölt célra használják, harmadik fél részére nem adják át. A használati adatokat csak az egyedi adatközlőket (ha tudomásukra jut) nem visszafejthető módon, összegezve teszik közzé. Pl.: összes olvasói létszám, vagy felmérés eredményeképpen: a KIT-olvasók x%-a vezető beosztású. A használói felmérésekben a válaszadás anonim.
A szerkesztők a KIT-tel kapcsolatos visszajelzéseket egymás között megbeszélik, és visszajeleznek a levélírónak.
Adatkezelési tájékoztató

A KIT tulajdonosa:

GM Info Consulting Kft.
www.gmconsulting.hu


impresszum | szerkesztők | észrevétel e portálról