Keresés a KIT archivumában:  
Könyvtár Információ Társadalom
Heti hírlevél információs és könyvtári szakemberek számára - Szemlék, hírek, kommentárok    angol zászló english flag  
 

Bejelentkezés

E-mail:
Jelszó:
Elfelejtette a jelszavát?
Regisztrálás >>>
Bejelentkezés után van lehetőség a regisztráció törlésére.


Digitalizálják a világ legrégebbi könyvtárát

Az UCLA-val (Los Angeles-i Kaliforniai Egyetem) együttműködve digitalizálják a Szent Katalin Kolostor sok évszázados kézirat-tárát. A 548 és 565 között épült Szent Katalin Kolostor a legrégebbi még ma is működő kolostor. A festői helyszínnek köszönhetően - a Sinai-hegység lábánál fekszik - és gyönyörű bizánci falainak és épületeinek köszönhetően 2002 óta az UNESCO Világörökség része.
Az egyik legfontosabb értéke a jól megőrzött bizánci falakon belül található: a világ legrégebbi, folyamatosan működő könyvtára. Legalább 600 év óta működik. Ősi pergamenek és középkori kéziratok gyűjteménye, beleértve a 160 palimpszeszt-gyűjteményt (ősi kéziratok, amelyekben a legutóbbi szövegek régebbieket írnak felül), mely a Vatikáné után a második legnagyobb.
Most először lesz mindenki számára elérhető a kolostor évszázados gyűjteménye, a kolostor, az UCLA Könyvtára, a Early Manuscripts Electronic Library és az Arcadia Alap (a kulturális megőrzésre összpontosító brit filantróp csoport) együttműködésének köszönhetően.
A projekt során körülbelül 400 000 képet fognak készíteni. Ezek szíriai szövegek, a Szíriában használt ősi nyelven, és példaképpen néhány, a 8. században megjelent arab keresztény mű. (ref.: MG)

Régebbi hírforrás(ok): A Szent Katalin kolostor a KIT-ben: link
legyenek kit hírei saját honlapján

Feliratkozás

A heti ingyenes KIT Hírlevelet megrendelheted a kit@gmconsulting.hu-ra írt "Megrendelés" tárgyú levéllel, név és intézmény megadásával, mellyel jelzed az Adatkezelési tájékoztatóban foglaltak elfogadását.

A hírlevél lemondása: ugyanígy, de „Lemondás” tárgymegjelöléssel.
Hírlevélről

A hírlevél hetente, térítésmentesen, csak elektronikus formában jelenik meg. A KIT nyomtatott példányai megtalálhatók a Könyvtörténeti és Könyvtártudományi Szakkönyvtárban is (Könyvtári Intézet, Budapest).

A KIT-archívum tartalma:
Közel 25.000 hír, 2002-től
A KIT-et az EPA (Elektronikus Periodika Adatbázis) is archiválja.

A megrendelők száma kb.:
700 fő

Olvasói létszám:
kb. 1000 fő

Adatvédelem
A KIT szerkesztői a birtokukba kerülő használói adatokat bizalmasan kezelik, azt csak az eredetileg megjelölt célra használják, harmadik fél részére nem adják át. A használati adatokat a csak az egyedi adatközlőket (ha tudomásukra jut) nem visszafejthető módon, összegezve teszik közzé. Pl.: összes olvasói létszám, vagy felmérés eredményeképpen: a KIT-olvasók x %-a vezető beosztású. A használói felmérésekben a válaszadás anonim.
A szerkesztők a KIT-tel kapcsolatos visszajelzéseket egymás között megbeszélik, és visszajeleznek a levélírónak.
Adatkezelési tájékoztató

A KIT tulajdonosa:

GM Info Consulting Kft.
www.gmconsulting.hu


impresszum | szerkesztők | észrevétel e portálról