Keresés a KIT archivumában:  
Könyvtár Információ Társadalom
Heti hírlevél információs és könyvtári szakemberek számára - Szemlék, hírek, kommentárok    angol zászló english flag  

Digitalizálták a timbuktui kéziratokat a Francia Nemzeti Könyvtárban

2013-ban a történeti Timbuktu város közel százezer felbecsülhetetlen értékű több évszázados kéziratát égették el a dzsihádisták. Mindössze 27 ezret sikerült nemzetközi összefogással megmenteni. A kimenekítés után a legfőbb professzionális feladat a dokumentumok megfelelő világítású és páratartalmú helyen történő konzerválása volt. A francia államfő, Mali katonai-politikai- kulturális vezetői és intézményei, mint az IHERI-AB, az UNESCO alkalmazottai, kulturális attasék és számos más személy mellett a franciaországi Rhône-Alpes régió kéziratokkal foglalkozó restaurálási szakemberei szintén részt vettek a mentésben és a további közös gondolkodásban. 2015-ben így határozták el ennek a dokumentum együttesnek a digitalizálást és a hálózaton történő közzétételét. A kulturális műemlékek pusztításában az Irak-Szíria ellentét, háborúskodás és folyamatos agresszió rendkívüli pusztítást okozott és okoz 2014-től.
Mivel a BnF egy tízezer darabos Kelet-Mediterráneummal kapcsolatos kopt, keresztény, asszír, arámi, kaldeus kéziratos gyűjteménnyel, az ezt kiegészítő képeslapokkal, fotókkal, numizmatikai érmekkel és hozzáértő személyi állománnyal is rendelkezik, a külügyi szervek a Francia Nemzeti Könyvtár munkatársait kérték fel a Közel-Kelet értékeinek megmentését célzó, értékelő, jövőképet kitaláló missziók, konferenciák, közös védelmi munkakapcsolatok kialakítására. (A kulturális örökség védelme a Francia Nemzeti Könyvtárban; ref.: Pajor E.)

legyenek kit hírei saját honlapján

Feliratkozás

A heti ingyenes KIT Hírlevelet megrendelheted a kit@gmconsulting.hu-ra írt "Megrendelés" tárgyú levéllel, név és intézmény megadásával, mellyel jelzed az Adatkezelési tájékoztatóban foglaltak elfogadását.

A hírlevél lemondása: ugyanígy, de „Lemondás” tárgymegjelöléssel.
Hírlevélről

A hírlevél hetente (júliusban, augusztusban kéthetente), térítésmentesen, csak elektronikus formában jelenik meg. A KIT nyomtatott példányai megtalálhatók a Könyvtörténeti és Könyvtártudományi Szakkönyvtárban is (Könyvtári Intézet, Budapest).

A KIT-archívum tartalma:
Közel 28.000 hír, 2002-től
A KIT-et az EPA (Elektronikus Periodika Adatbázis) is archiválja.

A megrendelők száma kb.:
700 fő

Olvasói létszám:
kb. 1000 fő

Adatvédelem
A KIT szerkesztői a birtokukba kerülő használói adatokat bizalmasan kezelik, azt csak az eredetileg megjelölt célra használják, harmadik fél részére nem adják át. A használati adatokat csak az egyedi adatközlőket (ha tudomásukra jut) nem visszafejthető módon, összegezve teszik közzé. Pl.: összes olvasói létszám, vagy felmérés eredményeképpen: a KIT-olvasók x%-a vezető beosztású. A használói felmérésekben a válaszadás anonim.
A szerkesztők a KIT-tel kapcsolatos visszajelzéseket egymás között megbeszélik, és visszajeleznek a levélírónak.
Adatkezelési tájékoztató

A KIT tulajdonosa:

GM Info Consulting Kft.
www.gmconsulting.hu


impresszum | szerkesztők | észrevétel e portálról