Keresés a KIT archivumában:  
Könyvtár Információ Társadalom
Heti hírlevél információs és könyvtári szakemberek számára - Szemlék, hírek, kommentárok    angol zászló english flag  
 


Díjazott iskolai és városi könyvtár: eredményes szolgáltatásfejlesztés közös erővel

2010-ben Vaasa (Finnország, 65 e lakos) könyvtára érdemelte ki a Finn Oktatási és Kulturális Minisztérium által adományozott 'Az év fejlődő könyvtára' díjat, hála annak az együttműködési rendszernek, amelyet a könyvtár és a város iskolai könyvtárai között alakítottak ki. A finn és svéd nyelvű programot -- melyet három, a közkönyvtár által foglalkoztatott pedagógiai szakember koordinál -- egyik alapelve: kivinni a közkönyvtár szolgáltatásait az épület fizikai környezetéből a felhasználókhoz.
A program két legalapvetőbb témáját a könyvtárhasználati ismeretek oktatása és az olvasásfejlesztés jelenti. Utóbbiban nemcsak a diákokra fókuszálnak: a szülők elérésével arra is törekszenek, hogy az olvasásra nevelés már kora kisgyermekkorban, a megfelelő szülői minták fejlesztésének segítségével elkezdődhessen.
Az iskolák és a közkönyvtárak közötti együttműködés elsősorban a város iskolai könyvtáraira fókuszál, s célja az iskolai könyvtárak és a közkönyvtár szolgáltatásainak közelítése, integrációja. A 2008-as -- a Finn Nemzeti Oktatási Tanács finanszírozott projekt során -- közös iskolai--közkönyvtári egységes katalogizálási és osztályozási rendszert hoztak létre, így hamarosan egyetlen olvasójegy is elegendővé vált a gyűjtemények használatához.
A projekt már most számos mérhető hozadékot mutat: a kölcsönzési statisztikák növekednek, a diákok megtanulták és -tanulják használni a könyvtárat mint az iskolai munka egyértelmű terét. (ref.: Kámán Veronika, a nemzetközi kapcsolatok felelőse, Könyvtárostanárok Egyesülete)

legyenek kit hírei saját honlapján

Feliratkozás

A heti ingyenes KIT Hírlevelet megrendelheted a kit@gmconsulting.hu-ra írt "Megrendelés" tárgyú levéllel, név és intézmény megadásával, mellyel jelzed az Adatkezelési tájékoztatóban foglaltak elfogadását.

A hírlevél lemondása: ugyanígy, de „Lemondás” tárgymegjelöléssel.
Hírlevélről

A hírlevél hetente, térítésmentesen, csak elektronikus formában jelenik meg. A KIT nyomtatott példányai megtalálhatók a Könyvtörténeti és Könyvtártudományi Szakkönyvtárban is (Könyvtári Intézet, Budapest).

A KIT-archívum tartalma:
Közel 25.000 hír, 2002-től
A KIT-et az EPA (Elektronikus Periodika Adatbázis) is archiválja.

A megrendelők száma kb.:
700 fő

Olvasói létszám:
kb. 1000 fő

Adatvédelem
A KIT szerkesztői a birtokukba kerülő használói adatokat bizalmasan kezelik, azt csak az eredetileg megjelölt célra használják, harmadik fél részére nem adják át. A használati adatokat a csak az egyedi adatközlőket (ha tudomásukra jut) nem visszafejthető módon, összegezve teszik közzé. Pl.: összes olvasói létszám, vagy felmérés eredményeképpen: a KIT-olvasók x %-a vezető beosztású. A használói felmérésekben a válaszadás anonim.
A szerkesztők a KIT-tel kapcsolatos visszajelzéseket egymás között megbeszélik, és visszajeleznek a levélírónak.
Adatkezelési tájékoztató

A KIT tulajdonosa:

GM Info Consulting Kft.
www.gmconsulting.hu


impresszum | szerkesztők | észrevétel e portálról