Keresés a KIT archivumában:  
Könyvtár Információ Társadalom
Heti hírlevél információs és könyvtári szakemberek számára - Szemlék, hírek, kommentárok    angol zászló english flag  

Dohányzási tilalom: hol tilos rágyújtani, mekkora a büntetés?

A nemdohányzók védelméről szóló törvény szerint az oktatási intézmények -- általános iskolák, középiskolák, egyetemek, főiskolák és kollégiumok -- bejáratának ötméteres körzetében tilos rágyújtani. Az iskolák épületében egyáltalán nem lehet kijelölni dohányzóhelyet, még a legfélreesőbb mellékszobában sem, sőt az udvaron sem lehet rágyújtani. Ha az iskola mellett még egy játszótér is van, még nehezebb a helyzet, a játszótér szélétől még legalább öt métert rá kell számolni.
Mivel a kollégiumok, az egyetemek, a főiskolák és a könyvtárak mind közintézménynek számítanak, ugyanaz a szabály érvényes rájuk, mint az általános iskolákra, gimnáziumokra és szakközépiskolákra, vagyis befellegzett a tanszéki nagy együttdohányzásoknak. Viszont az egyetemek, főiskolák udvarán ezután is rá lehet majd gyújtani.
Elektromos cigarettát sem lehet használni zárt helyen? -- Mivel az e-cigrettával nem füstöt fújtok ki, hanem vízpárát, azt továbbra is lehet használni.
Az elmúlt hetekben még elnézőek voltak a kocsmák és kávézók tulajdonosai, április 1-től viszont mindenhol bekeményítenek. Az ötméteres szabály itt is érvényes: legalább ennyivel kell arrébb menni, hogy rágyújthassatok. Kiskapu persze van: 'ha nem állnak rendelkezésre a dohányzóhely kijelölésének feltételei', öt méteren belül is cigizhettek.
Lesz cigikommandó? -- Igen; a buszmegállókban és az aluljárókban dohányzókat eddig például a közterület-felügyelők büntették meg.
A bírság összege húsz- és ötvenezer forint között mozoghat, az üzemeltető 250 ezer forintot is fizethet, a legmagasabb büntetés 1 millió és 2,5 millió forint közötti.

legyenek kit hírei saját honlapján

Feliratkozás

A heti ingyenes KIT Hírlevelet megrendelheted a kit@gmconsulting.hu-ra írt "Megrendelés" tárgyú levéllel, név és intézmény megadásával, mellyel jelzed az Adatkezelési tájékoztatóban foglaltak elfogadását.

A hírlevél lemondása: ugyanígy, de „Lemondás” tárgymegjelöléssel.
Hírlevélről

A hírlevél hetente (júliusban, augusztusban kéthetente), térítésmentesen, csak elektronikus formában jelenik meg. A KIT nyomtatott példányai megtalálhatók a Könyvtörténeti és Könyvtártudományi Szakkönyvtárban is (Könyvtári Intézet, Budapest).

A KIT-archívum tartalma:
Közel 28.000 hír, 2002-től
A KIT-et az EPA (Elektronikus Periodika Adatbázis) is archiválja.

A megrendelők száma kb.:
700 fő

Olvasói létszám:
kb. 1000 fő

Adatvédelem
A KIT szerkesztői a birtokukba kerülő használói adatokat bizalmasan kezelik, azt csak az eredetileg megjelölt célra használják, harmadik fél részére nem adják át. A használati adatokat csak az egyedi adatközlőket (ha tudomásukra jut) nem visszafejthető módon, összegezve teszik közzé. Pl.: összes olvasói létszám, vagy felmérés eredményeképpen: a KIT-olvasók x%-a vezető beosztású. A használói felmérésekben a válaszadás anonim.
A szerkesztők a KIT-tel kapcsolatos visszajelzéseket egymás között megbeszélik, és visszajeleznek a levélírónak.
Adatkezelési tájékoztató

A KIT tulajdonosa:

GM Info Consulting Kft.
www.gmconsulting.hu


impresszum | szerkesztők | észrevétel e portálról