Keresés a KIT archivumában:  
Könyvtár Információ Társadalom
Heti hírlevél információs és könyvtári szakemberek számára - Szemlék, hírek, kommentárok    angol zászló english flag  

E-könyv-használat felmérése felsőoktatási könyvtárban -- előnyei és hátrányai

Az eredmények azt mutatják, hogy a hozzáférés és a használat nehézségei ellenére a hallgatók beépítették az e-könyv olvasást egyetemi rutinjukba. A kérdőívet kitöltők (többségük 24?34 év közötti nő) számára az elektronikus olvasás legfontosabb célja a szórakozás, ám 55% használja tanuláshoz is. A többség laptopon vagy mobil eszközön olvas, ugyanakkor az asztali számítógépek kiemelkednek azon eszközök listájából, amelyek nem a válaszadó tulajdonában vannak, ám elektronikus olvasásra használja őket. A (saját tulajdonú) e-könyv olvasók közül a legnépszerűbb a Kindle.
A válaszadók szerint az elektronikus olvasás mellett szóló legfontosabb érv, hogy kényelmes, ezt a következő indokok követik: elérhető akkor is, amikor nincs nyomtatott példány, könnyen használható, olcsóbb, lehetővé teszi a szövegben való keresést, és interaktív funkciókkal ellátott. Szóba került a környezettudatosság is, vagyis a papírtakarékosság. Kritikaként merült fel, hogy a PDF formátum használata sokszor nehézkes, és papíron kell mellette jegyzetelni, mivel a fájlhoz nem fűzhetők megjegyzések. Ugyancsak nehézség, hogy a különböző e-könyv olvasók különböző formátumokat használnak, amelyek sokszor nem kompatibilisek más olvasókkal. (E-könyvek olvasása egy e-könyvekkel nem rendelkező egyetemi könyvtárban, ref.: Jávorka B.)

legyenek kit hírei saját honlapján

Feliratkozás

A heti ingyenes KIT Hírlevelet megrendelheted a kit@gmconsulting.hu-ra írt "Megrendelés" tárgyú levéllel, név és intézmény megadásával, mellyel jelzed az Adatkezelési tájékoztatóban foglaltak elfogadását.

A hírlevél lemondása: ugyanígy, de „Lemondás” tárgymegjelöléssel.
Hírlevélről

A hírlevél hetente, térítésmentesen, csak elektronikus formában jelenik meg. A KIT nyomtatott példányai megtalálhatók a Könyvtörténeti és Könyvtártudományi Szakkönyvtárban is (Könyvtári Intézet, Budapest).

A KIT-archívum tartalma:
Közel 25.000 hír, 2002-től
A KIT-et az EPA (Elektronikus Periodika Adatbázis) is archiválja.

A megrendelők száma kb.:
700 fő

Olvasói létszám:
kb. 1000 fő

Adatvédelem
A KIT szerkesztői a birtokukba kerülő használói adatokat bizalmasan kezelik, azt csak az eredetileg megjelölt célra használják, harmadik fél részére nem adják át. A használati adatokat a csak az egyedi adatközlőket (ha tudomásukra jut) nem visszafejthető módon, összegezve teszik közzé. Pl.: összes olvasói létszám, vagy felmérés eredményeképpen: a KIT-olvasók x %-a vezető beosztású. A használói felmérésekben a válaszadás anonim.
A szerkesztők a KIT-tel kapcsolatos visszajelzéseket egymás között megbeszélik, és visszajeleznek a levélírónak.
Adatkezelési tájékoztató

A KIT tulajdonosa:

GM Info Consulting Kft.
www.gmconsulting.hu


impresszum | szerkesztők | észrevétel e portálról