Keresés a KIT archivumában:  
Könyvtár Információ Társadalom
Heti hírlevél információs és könyvtári szakemberek számára - Szemlék, hírek, kommentárok    angol zászló english flag  

E-könyv kölcsönzés Tatabányán - kell-e külön máshová?

Az MKE tatabányai vándorgyűlésének résztvevői vezetett túrán értesülhettek arról, hogy a könyvtárban link elindult az e-könyvek kölcsönzése link . (Ez azt jelenti, hogy a használó számára virtuális hozzáférést tesz lehetővé a dokumentumhoz a kölcsönzés időtartamáig. Ezt követően a dokumentum a használó számára már elérhetetlen, ugyanakkor más használó számára felszabadul a hozzáférés.)
Mint Török Csaba informatikus kifejtette: folyamatban van az elektronikus beiratkozás és fizetés rendszerének összekapcsolása. (Online beiratkozás esetében kedvezmények igénybevétele egyelőre nem lehetséges.)

Mindez azt is jelenti, hogy aki Mozambikból vagy Karcagról iratkozik be, ugyanúgy élvezheti a szolgáltatást; kihagyva saját, "területileg illetékes" közkönyvtárát. Vulgo: a gyorsabb, ügyesebb könyvtár szolgáltat. Egyúttal a könyvtárak közös e-könyv-állománya is felettébb racionálissá válik. Mikolasek Zsófia a KIT-nek elmondta: néhány megyei könyvtár igazgatója meglátta az együttműködés lehetőségét. Saját felhasználói körében új szolgáltatásként reklámozná az e-book kölcsönzést a tatabányai könyvtáron keresztül. Nincs kizárva egy e-könyvtári konzorcium alakítása sem.

A vezetett túrák résztvevői azt is megtudhatták, hogy a József Attila Könyvtár tervei között szerepel, hogy az önkölcsönzőgépek a tranzakciók végzését követően e-könyvek kölcsönzésére biztatják majd a használókat. Az ajánlás alapja GDPR-okok miatt nem az illető olvasó korábbi kölcsönzéstörténete, hanem a kölcsönzött könyv együtthasználatára (read-alike) alapul. A vonatkozó fotókat ld.: link (MG)

legyenek kit hírei saját honlapján

Feliratkozás

A heti ingyenes KIT Hírlevelet megrendelheted a kit@gmconsulting.hu-ra írt "Megrendelés" tárgyú levéllel, név és intézmény megadásával, mellyel jelzed az Adatkezelési tájékoztatóban foglaltak elfogadását.

A hírlevél lemondása: ugyanígy, de „Lemondás” tárgymegjelöléssel.
Hírlevélről

A hírlevél hetente (júliusban, augusztusban kéthetente), térítésmentesen, csak elektronikus formában jelenik meg. A KIT nyomtatott példányai megtalálhatók a Könyvtörténeti és Könyvtártudományi Szakkönyvtárban is (Könyvtári Intézet, Budapest).

A KIT-archívum tartalma:
Közel 28.000 hír, 2002-től
A KIT-et az EPA (Elektronikus Periodika Adatbázis) is archiválja.

A megrendelők száma kb.:
700 fő

Olvasói létszám:
kb. 1000 fő

Adatvédelem
A KIT szerkesztői a birtokukba kerülő használói adatokat bizalmasan kezelik, azt csak az eredetileg megjelölt célra használják, harmadik fél részére nem adják át. A használati adatokat csak az egyedi adatközlőket (ha tudomásukra jut) nem visszafejthető módon, összegezve teszik közzé. Pl.: összes olvasói létszám, vagy felmérés eredményeképpen: a KIT-olvasók x%-a vezető beosztású. A használói felmérésekben a válaszadás anonim.
A szerkesztők a KIT-tel kapcsolatos visszajelzéseket egymás között megbeszélik, és visszajeleznek a levélírónak.
Adatkezelési tájékoztató

A KIT tulajdonosa:

GM Info Consulting Kft.
www.gmconsulting.hu


impresszum | szerkesztők | észrevétel e portálról