Keresés a KIT archivumában:  
Könyvtár Információ Társadalom
Heti hírlevél információs és könyvtári szakemberek számára - Szemlék, hírek, kommentárok    angol zászló english flag  

E-könyvek -- csak kényszerből tanulnak belőle?

A City University of New York részét képező Queens College hallgatóinak olvasási szokásait vizsgálták. Mivel a napi gyakorlatot kívánták rögzíteni, 17 hallgató vezetett naplót 12 napon át. Ezt két fókuszcsoportos interjú egészítette ki. A résztvevők túlnyomó többsége nő volt, és számos, különböző szak, főként felsőbb évfolyamaiból került ki, így életkoruk 18 és 32 év között mozgott.
A könyvolvasó készülékeket, mobil eszközöket és táblagépeket szinte kizárólag a tanulást nem érintő olvasásra használták. A papírra kinyomtatott szövegek viszont a tanulási célú olvasást szolgálták. Még az asztali számítógépek és a laptopok, valamint a nyomtatott könyvek felhasználása is alapvetően egy irányba mutatott, pedig ezeknél látható némi többcélú felhasználás.
Az online olvasmányokat a rövidség jellemezte. A résztvevők ki is emelték, hogy előnyben részesítik a rövidséget. Az egyetemisták nem szeretik az elektronikus tankönyveket, amelyek használatát -- főként anyagi okokból -- politikusok és egyetemi vezetők próbálják elterjeszteni. Sokuk számára anyagi nehézséget jelent az elektronikus eszközök beszerzése. (Hogyan olvassák a hallgatók a nyomtatott és az elektronikus dokumentumokat?; ref.: Koltay T.)

legyenek kit hírei saját honlapján

Feliratkozás

A heti ingyenes KIT Hírlevelet megrendelheted a kit@gmconsulting.hu-ra írt "Megrendelés" tárgyú levéllel, név és intézmény megadásával, mellyel jelzed az Adatkezelési tájékoztatóban foglaltak elfogadását.

A hírlevél lemondása: ugyanígy, de „Lemondás” tárgymegjelöléssel.
Hírlevélről

A hírlevél hetente, térítésmentesen, csak elektronikus formában jelenik meg. A KIT nyomtatott példányai megtalálhatók a Könyvtörténeti és Könyvtártudományi Szakkönyvtárban is (Könyvtári Intézet, Budapest).

A KIT-archívum tartalma:
Közel 25.000 hír, 2002-től
A KIT-et az EPA (Elektronikus Periodika Adatbázis) is archiválja.

A megrendelők száma kb.:
700 fő

Olvasói létszám:
kb. 1000 fő

Adatvédelem
A KIT szerkesztői a birtokukba kerülő használói adatokat bizalmasan kezelik, azt csak az eredetileg megjelölt célra használják, harmadik fél részére nem adják át. A használati adatokat a csak az egyedi adatközlőket (ha tudomásukra jut) nem visszafejthető módon, összegezve teszik közzé. Pl.: összes olvasói létszám, vagy felmérés eredményeképpen: a KIT-olvasók x %-a vezető beosztású. A használói felmérésekben a válaszadás anonim.
A szerkesztők a KIT-tel kapcsolatos visszajelzéseket egymás között megbeszélik, és visszajeleznek a levélírónak.
Adatkezelési tájékoztató

A KIT tulajdonosa:

GM Info Consulting Kft.
www.gmconsulting.hu


impresszum | szerkesztők | észrevétel e portálról