Keresés a KIT archivumában:  
Könyvtár Információ Társadalom
Heti hírlevél információs és könyvtári szakemberek számára - Szemlék, hírek, kommentárok    angol zászló english flag  

E-learning az információs és könyvtári képzésben -- előnyök és hátrányok

Az e-learningre alapozott oktatás előnyei közé sorolták a válaszadók, hogy az információk elérését gyorsabbá, hatékonyabbá és dinamikusabbá teszi. Az órarendek rugalmassá tehetők és az oktatási programok egy-egy területhez igazíthatók. Az e-learning programok azt is lehetővé teszik, hogy a hallgatók technológiai ismeretekre és készségekre tegyenek szert. Hátrányai között említették, hogy a tananyagok létrehozása drága és időigényes. A programok beindítása és a technikai infrastruktúra fenntartása is költséges. Az e-tananyagok nem segítik a csoportos tanulást, továbbá gyakran a hallgatók azt várják, hogy minden szükséges dolog meglegyen az e-learning rendszerben, ami ahhoz vezet, hogy leszoknak az információkeresésről.
Az oktatók gyakran ellenállnak az e-learning bevezetésének többek között azért, mert úgy gondolják, hogy túlságosan megterhelő a hallgatóknak. Az e-learning sokkal időigényesebb, mint a hagyományos oktatás, ráadásul az oktatók mindkét típusú, sőt a kettő kombinációját jelentő (blended) oktatásban is részt vesznek. A tanszékeken nincs elegendő információtechnológiai szakember. Hiányzik az oktatók formális és technikai képzése. Sok oktató hiányolja a hallgatókkal való kontaktust, ami a hallgatóknál is megjelenik. A problémák elkerülése végett célszerű, ha az oktatók előzetes technológiai tréningeken vesznek részt. A motiváció megfelelő rendszerét is ki kell építeni számukra. Szükséges, hogy legyenek online és interaktív fogadóórák. (Milyen az e-learning megítélése a könyvtár- és információtudományi tanszékek vezetőinek körében?; ref.: Koltay T.)

legyenek kit hírei saját honlapján

Feliratkozás

Az alábbi mezőbe beírva az email címét, feliratkozhat a KIT hírlevelére.

* név:
* e-mail cím:
intézmény, cég:

adatkezelési szabályzat elolvasása


Az itt megadott adatokat csak a hírlevél kiküldésére használjuk fel.


interaktiv oktatástechnika portál logo

Hírlevélről

A hírlevél hetente, térítésmentesen, csak elektronikus formában jelenik meg. A KIT nyomtatott példányai megtalálhatók a Könyvtörténeti és Könyvtártudományi Szakkönyvtárban is (Könyvtári Intézet, Budapest).

A KIT-archívum tartalma:
Több mint 23.000 hír, 2002-től
A KIT-et az EPA (Elektronikus Periodika Adatbázis) is archiválja.

A megrendelők száma kb.:
700 fő

Olvasói létszám:
kb. 1000 fő

Adatvédelem
A KIT szerkesztői a birtokukba kerülő használói adatokat bizalmasan kezelik, azt csak az eredetileg megjelölt célra használják, harmadik fél részére nem adják át. A használati adatokat a csak az egyedi adatközlőket (ha tudomásukra jut) nem visszafejthető módon, összegezve teszik közzé. Pl.: összes olvasói létszám, vagy felmérés eredményeképpen: a KIT-olvasók x %-a vezető beosztású. A használói felmérésekben a válaszadás anonim.
A szerkesztők a KIT-tel kapcsolatos visszajelzéseket egymás között megbeszélik, és visszajeleznek a levélírónak.

A KIT tulajdonosa:

GM Info Consulting Kft.
www.gmconsulting.hu


impresszum | szerkesztők | észrevétel e portálról