Keresés a KIT archivumában:  
Könyvtár Információ Társadalom
Heti hírlevél információs és könyvtári szakemberek számára - Szemlék, hírek, kommentárok    angol zászló english flag  

E-tanagyagokat fejlesztenek - visszajelzést várnak

E-tananyagokkal jelentkezett link a TMKK Hamvas Béla Városi Könyvtár, melyet más könyvtárak számára is hasznosításra kínál.

A KIT-nek Ujjné Tellér Gabriella csoportvezető elmondta, hogy a könyvtár stratégiai céljai között szerepel az oktatás támogatása különböző módszerekkel, ezért 2020-ban munkacsoport is alakult a feladat elvégzésére. Tartalmaik kiegészítik az iskolai tananyagot, plusz információkat adnak, vagy más megvilágításba helyezik a témát.

A munkacsoportnak két könyvtári munkatárs az állandó tagja, és témától függően vonnak be további könyvtárosokat. Az e-tananyagok általában a Genially programban Scape scriptekkel készülnek, amely sokoldalúságával, mozgalmas grafikai megoldásaival, interaktív elemeivel alkalmas arra, hogy a mai kütyükhöz szokott generációnak is élményt nyújtson. Emellett a eLearning XHTML editor programban is készülnek ismeretterjesztő anyagok. Az eszközök ingyensek. A Genially program technikai megoldásai nem egyszerűek, ezért folyamatos tanulást és önképzést igényelnek. Magát a szoftvert is folyamatosan fejlesztik.

Céljuk, hogy játék és élmény legyen a tanulás, ezért a tudásanyag összegyűjtésekor törekednek a gyerekek számára érdekes információk felkutatására. A tananyagok összeállításánál fontos szempont, hogy a diákok aktív részesei legyenek a feldolgozásnak, ezért a rengeteg játékos elem. Több tananyaghoz szabadulószobás játék kapcsolódik, amely alkalmas a tanulási folyamatban a visszacsatolásra, és a gyerekeket motiválttá teszi a feladatmegoldásban.

A tananyagok felhasználhatók frontális és egyéni munkában egyaránt, könyvtári órán az iskolai könyvtárban, tanórán, napközis foglalkozáson, de akár szorgalmi feladatként otthon is. A működtetésükhöz csak stabil internet kapcsolatra van szükség, online használhatóak, letölteni nem lehet őket.

Technikai együttműködésre van lehetőség az erre a célra alakult Facebook-csoportban, amelynek leginkább pedagógusok a tagjai. A könyvtár együttműködésként nyilvánosan elérhetővé tette anyagait, emellett egy 2022-ben rendezett konferencián könyvtárosoknak és pedagógusoknak egyaránt bemutatták az általuk használt technikai megoldásokat.

Könyvtáros és pedagógus közösségekben igyekeznek hírét vinni a fejlesztésnek, különböző levelezőlistákon, közösségi oldalakon tették közzé, köznevelési intézmények felé közvetítették a lehetőséget személyesen és e-mailben is. Van külön pedagógusoknak szóló hírlevél is pl. a frissen készülő tananyagokról és a hozzájuk készülő módszertani útmutatókról. Ez sok technikai segítséget nyújt és tippeket ad a felhasználás módjaihoz.

Arra ösztönöznek minden használót, hogy a tananyagoknál beépített lehetőségeken vagy a könyvtár csatornáin értékeljék a tartalmakat. Az eddigi fogadtatás pozitív, a felhasználók színvonalasnak, tartalmasnak, hasznosnak tartják az e-tananyagokat.

legyenek kit hírei saját honlapján

Feliratkozás

A heti ingyenes KIT Hírlevelet megrendelheted a kit@gmconsulting.hu-ra írt "Megrendelés" tárgyú levéllel, név és intézmény megadásával, mellyel jelzed az Adatkezelési tájékoztatóban foglaltak elfogadását.

A hírlevél lemondása: ugyanígy, de „Lemondás” tárgymegjelöléssel.
Hírlevélről

A hírlevél hetente (júliusban, augusztusban kéthetente), térítésmentesen, csak elektronikus formában jelenik meg. A KIT nyomtatott példányai megtalálhatók a Könyvtörténeti és Könyvtártudományi Szakkönyvtárban is (Könyvtári Intézet, Budapest).

A KIT-archívum tartalma:
Közel 28.000 hír, 2002-től
A KIT-et az EPA (Elektronikus Periodika Adatbázis) is archiválja.

A megrendelők száma kb.:
700 fő

Olvasói létszám:
kb. 1000 fő

Adatvédelem
A KIT szerkesztői a birtokukba kerülő használói adatokat bizalmasan kezelik, azt csak az eredetileg megjelölt célra használják, harmadik fél részére nem adják át. A használati adatokat csak az egyedi adatközlőket (ha tudomásukra jut) nem visszafejthető módon, összegezve teszik közzé. Pl.: összes olvasói létszám, vagy felmérés eredményeképpen: a KIT-olvasók x%-a vezető beosztású. A használói felmérésekben a válaszadás anonim.
A szerkesztők a KIT-tel kapcsolatos visszajelzéseket egymás között megbeszélik, és visszajeleznek a levélírónak.
Adatkezelési tájékoztató

A KIT tulajdonosa:

GM Info Consulting Kft.
www.gmconsulting.hu


impresszum | szerkesztők | észrevétel e portálról