Keresés a KIT archivumában:  
Könyvtár Információ Társadalom
Heti hírlevél információs és könyvtári szakemberek számára - Szemlék, hírek, kommentárok    angol zászló english flag  
 

Bejelentkezés

E-mail:
Jelszó:
Elfelejtette a jelszavát?
Regisztrálás >>>
Bejelentkezés után van lehetőség a regisztráció törlésére.


Édeskevés, ha a könyvtárban csak a könyvtári terület innovációit figyeljük

Diszrupció - alapesetben bomlási folyamat, de másodlagos jelentése a teremtve rombolás, vagy kreatív rombolás. Egy folyamat "meghekkelése", újraértelmezése a folyamat elemeinek lecserélésével, a megugró hatékonyság érdekében. - Megszokhattuk, hogy a könytár legnagyobb konkurensei - Google, Amazon, Netflix stb. - nem belülről, hanem kívülről érkeznek. Ha tehát van igány könyvtári stratégiára, akkor a könyvtárinál sokkal szélesebb perspektívában kell gondolkodnunk. (MG) (A könyvtári szolgáltatások diszrupciója (vízió, hogy a lényeg jobban megmaradjon) link )

Az elmúlt 3-4 évben kezdtük észrevenni, hogy már nem csak külön-külön gyorsul az egyes technológiák fejlődése. Az innovatív területek elkezdtek egymásra hatni, egymásba ágyazódni, összekapcsolódni. Az a hatás pedig, amit az exponenciálisan fejlődő technológiák összeolvadása eredményez, sokkal hatalmasabb, mint az egyes technológiák hatásainak egyszerű összeadódása. Talán a repülő autók példáján keresztül tudom a legkönnyebben elmagyarázni, mire gondolok. Az Egyesült Államokban már az 1800-as évek óta léteznek repülő autókra bejegyzett szabadalmak, az emberek nagyon régóta álmodnak erről az utazási módról. Ma már csak karnyújtásnyira vagyunk a megvalósulásától: az Uber azt tervezi, hogy 2023 - 2024-ben elindítja szolgáltatását a világ nagyvárosaiban. Ahhoz, hogy ez az álom valósággá váljon, legalább tízféle technológia konvergenciájára van szükség. A repülő autók alapvetően hatalmas robotok: a dróntechnológia és a robotika fejlődése kell a megvalósításukhoz. Aztán ezeket a szálló szerkezeteket irányítani is kell: nem emberek vezetik őket, hanem maguktól repülnek, ehhez elengedhetetlen a mesterséges intelligencia. Kell még az anyagtudomány, mert a repülő autóknak nagyon könnyűnek kell lenniük és elég strapabírónak, hogy biztonságosak legyenek. Ezek újabb területek, amik hónapról hónapra óriási sebességgel fejlődnek. Ahogy a szenzorok is, melyekre azért van szükségünk, hogy az egész rendszert üzemeltetni tudjuk. És így tovább.

Régebbi hírforrás(ok): A könyvtári szolgáltatások diszrupciója (vízió, hogy a lényeg jobban megmaradjon) link
legyenek kit hírei saját honlapján

Feliratkozás

A heti ingyenes KIT Hírlevelet megrendelheted a kit@gmconsulting.hu-ra írt "Megrendelés" tárgyú levéllel, név és intézmény megadásával, mellyel jelzed az Adatkezelési tájékoztatóban foglaltak elfogadását.

A hírlevél lemondása: ugyanígy, de „Lemondás” tárgymegjelöléssel.
Hírlevélről

A hírlevél hetente, térítésmentesen, csak elektronikus formában jelenik meg. A KIT nyomtatott példányai megtalálhatók a Könyvtörténeti és Könyvtártudományi Szakkönyvtárban is (Könyvtári Intézet, Budapest).

A KIT-archívum tartalma:
Közel 25.000 hír, 2002-től
A KIT-et az EPA (Elektronikus Periodika Adatbázis) is archiválja.

A megrendelők száma kb.:
700 fő

Olvasói létszám:
kb. 1000 fő

Adatvédelem
A KIT szerkesztői a birtokukba kerülő használói adatokat bizalmasan kezelik, azt csak az eredetileg megjelölt célra használják, harmadik fél részére nem adják át. A használati adatokat a csak az egyedi adatközlőket (ha tudomásukra jut) nem visszafejthető módon, összegezve teszik közzé. Pl.: összes olvasói létszám, vagy felmérés eredményeképpen: a KIT-olvasók x %-a vezető beosztású. A használói felmérésekben a válaszadás anonim.
A szerkesztők a KIT-tel kapcsolatos visszajelzéseket egymás között megbeszélik, és visszajeleznek a levélírónak.
Adatkezelési tájékoztató

A KIT tulajdonosa:

GM Info Consulting Kft.
www.gmconsulting.hu


impresszum | szerkesztők | észrevétel e portálról