Keresés a KIT archivumában:  
Könyvtár Információ Társadalom
Heti hírlevél információs és könyvtári szakemberek számára - Szemlék, hírek, kommentárok    angol zászló english flag  

Edisontól Tesláig - férfivonzó technikatörténet, helyi tudásból, Szarvason

Mi kell ahhoz, hogy egy könyvtárban közel nyolcvan főnyi - főként férfiakból álló - közönség tegyen látogatást? A szarvasi Tessedik Sámuel Múzeum és Könyvtár link megtalálta a receptet. Egy elhivatott ember gyűjtőszenvedélye, technikatörténet, különleges retró eszközök működés közben, nosztalgia (amelyhez - ez esetben előnyként feltüntetve - a könyvtár retró épülete, a volt Úttörőház, patinás díszletként szolgál).
Paluska György szarvasi hangtechnikus évek óta alapos kutatómunkával és lelkes háttérmunkával készül az audiotechnika körébe tartozó előadással kísért kiállításaira, melyre negyedik alkalommal is a szarvasi Városi Könyvtár kínált megfelelő helyet, alkalmat. Az előadó mindig tud újat mondani a téma iránt érdeklődőknek, valamint újat mutatni különleges gyűjteménye darabjaiból. Közel száz működőképes eszköz van a birtokában. Lélekkel összeállított előadásaihoz nagyszerű érzékkel választ zenét, kiállításai több hónapos előkészületet, precizitást tükröznek. Az előadót sokan ismerik segítőkészségéről, kedvességéről a városban. Ezekre a könyvtári programokra készülve nyugodtak lehetünk: garantált a siker. Az elmúlt években csodájára járhatott a szép számú közönség sercegő hanglemezt megszólaltató gramofonjának vagy a korabeli "Rákosi tölcsérből" felhangzó hangfelvételnek; de bárki megszólaltathatta kedvencét a 2 Ft-os érmével működő igazi zenegépből.
Idén az elektromosság témáját jártuk körül. Edison és Tesla, a két feltaláló életét, eredményeit, vitáját ismerhettük meg természetesen izgalmas szemléltetőeszközökkel megspékelve. Szó esett a magyarországi első közvilágításról, a 60-as, 70-es évek technikájáról, amelyek közül a legérdekesebbeket működés közben is láthatott a közönség: egy 1941-ből származó forgókéses villanyborotvát; egy hordozható rádiót, amely egyben bakelitlemez-lejátszó is volt a 70-es években, mint egy korabeli "DISCKMAN", amelyből még ma is tökéletesen hangzott fel a P.Mobil Kétforintos dala; vagy egy közel ötven éves kazettás magnódecket automata kazettafordítóval. De a csattanót mégis egy olyan hordozható magnetofon jelentette, amelyben tekerős áramfejlesztő biztosította, hogy az oly létszükségletű áram nélkül is végighallgathassuk kedvenc számunkat.
A közönség az előadást követően lelkesen kérdezett, beszélgetett közelebbről is szemügyre véve a kiállított különlegességeket. (Baginé Tóth Erika)

Hírforrás: Tessedik Sámuel Múzeum és Könyvtár
2019. október 25.  •  Továbbküldöm a hírt
Link e hírhez:
http://www.kithirlevel.hu/index.php?kh=edisontol_teslaig_-_ferfivonzo_technikatortenet_helyi_tudasbol_szarvason
legyenek kit hírei saját honlapján

Feliratkozás

A heti ingyenes KIT Hírlevelet megrendelheted a kit@gmconsulting.hu-ra írt "Megrendelés" tárgyú levéllel, név és intézmény megadásával, mellyel jelzed az Adatkezelési tájékoztatóban foglaltak elfogadását.

A hírlevél lemondása: ugyanígy, de „Lemondás” tárgymegjelöléssel.
Hírlevélről

A hírlevél hetente, térítésmentesen, csak elektronikus formában jelenik meg. A KIT nyomtatott példányai megtalálhatók a Könyvtörténeti és Könyvtártudományi Szakkönyvtárban is (Könyvtári Intézet, Budapest).

A KIT-archívum tartalma:
Közel 25.000 hír, 2002-től
A KIT-et az EPA (Elektronikus Periodika Adatbázis) is archiválja.

A megrendelők száma kb.:
700 fő

Olvasói létszám:
kb. 1000 fő

Adatvédelem
A KIT szerkesztői a birtokukba kerülő használói adatokat bizalmasan kezelik, azt csak az eredetileg megjelölt célra használják, harmadik fél részére nem adják át. A használati adatokat a csak az egyedi adatközlőket (ha tudomásukra jut) nem visszafejthető módon, összegezve teszik közzé. Pl.: összes olvasói létszám, vagy felmérés eredményeképpen: a KIT-olvasók x %-a vezető beosztású. A használói felmérésekben a válaszadás anonim.
A szerkesztők a KIT-tel kapcsolatos visszajelzéseket egymás között megbeszélik, és visszajeleznek a levélírónak.
Adatkezelési tájékoztató

A KIT tulajdonosa:

GM Info Consulting Kft.
www.gmconsulting.hu


impresszum | szerkesztők | észrevétel e portálról