Keresés a KIT archivumában:  
Könyvtár Információ Társadalom
Heti hírlevél információs és könyvtári szakemberek számára - Szemlék, hírek, kommentárok    angol zászló english flag  

Egészség a sorok között - könyvolvasás az öregedés ellen

Futunk, úszunk, jógázunk - az egészségünkért igyekszünk rendszeresen időt szakítani a testmozgásra. Pedig ugyanilyen motivációból tudatosan időt kellene szánnunk arra is, hogy egy helyben üljünk a kanapén, a metrón, egy padon a parkban - egy jó könyvvel a kezünkben.
Több, egymástól független kutatás is megállapította, hogy agyunk elkerülhetetlen öregedését egyetlen dologgal lassíthatjuk le, valamely "megerőltető" szellemi tevékenységgel. Ezek közé tartozik az olvasás is. Az olvasás módosítja az agyi szinapszisokat, vagyis az idegsejtek közötti kapcsolatokat, így az agy hatékonyan tud tovább működni. Ezen kívül növeli az empátiát, jó hatással van társas kapcsolatainkra, segít leküzdeni a depressziót, kreatívabbá tesz, megkönnyíti az elalvást, és javítja az alvást.
Ám nem mindegy, hogy miből olvasunk. A különböző kütyük rövidhullámú, kék háttérfénye pl. elnyomja az álmot hozó hormont. Egy norvégiai kutatás szerint aki Kindle-t olvas, az kevesebb információt tud feldolgozni az olvasottakból, mint aki ugyanazt a szöveget hagyományos könyvből olvassa el. A kutatók úgy vélik, ezt az is magyarázza, hogy mikor könyvet olvasunk, jobban tudatában vagyunk annak, hogy haladunk egy történetben: a kezünkkel is tapinthatjuk, hogy bal oldalon növekszik az oldalak száma, a jobb oldalon csökken. (Lovász Ildikó cikke alapján: Jenei Ágnes)

Hírforrás: Éva (júl.-aug., p. 38-41.)
2017. július 11.  •  Továbbküldöm a hírt
Link e hírhez:
http://www.kithirlevel.hu/index.php?kh=egeszseg_a_sorok_kozott
legyenek kit hírei saját honlapján

Feliratkozás

A heti ingyenes KIT Hírlevelet megrendelheted a kit@gmconsulting.hu-ra írt "Megrendelés" tárgyú levéllel, név és intézmény megadásával, mellyel jelzed az Adatkezelési tájékoztatóban foglaltak elfogadását.

A hírlevél lemondása: ugyanígy, de „Lemondás” tárgymegjelöléssel.
Hírlevélről

A hírlevél hetente, térítésmentesen, csak elektronikus formában jelenik meg. A KIT nyomtatott példányai megtalálhatók a Könyvtörténeti és Könyvtártudományi Szakkönyvtárban is (Könyvtári Intézet, Budapest).

A KIT-archívum tartalma:
Közel 25.000 hír, 2002-től
A KIT-et az EPA (Elektronikus Periodika Adatbázis) is archiválja.

A megrendelők száma kb.:
700 fő

Olvasói létszám:
kb. 1000 fő

Adatvédelem
A KIT szerkesztői a birtokukba kerülő használói adatokat bizalmasan kezelik, azt csak az eredetileg megjelölt célra használják, harmadik fél részére nem adják át. A használati adatokat a csak az egyedi adatközlőket (ha tudomásukra jut) nem visszafejthető módon, összegezve teszik közzé. Pl.: összes olvasói létszám, vagy felmérés eredményeképpen: a KIT-olvasók x %-a vezető beosztású. A használói felmérésekben a válaszadás anonim.
A szerkesztők a KIT-tel kapcsolatos visszajelzéseket egymás között megbeszélik, és visszajeleznek a levélírónak.
Adatkezelési tájékoztató

A KIT tulajdonosa:

GM Info Consulting Kft.
www.gmconsulting.hu


impresszum | szerkesztők | észrevétel e portálról