Keresés a KIT archivumában:  
Könyvtár Információ Társadalom
Heti hírlevél információs és könyvtári szakemberek számára - Szemlék, hírek, kommentárok    angol zászló english flag  

Egészségügyi szolgáltatást nyújthat a zenei könyvtár

A testmozgáshoz és a meditációhoz hasonlóan a zene is segíthet a mentális egészség megőrzésében, az életminőség javításában - vélik német kutatók, miután áttekintettek és értékeltek 26 korábbi tanulmányt. A metaanalízisbe bevont vizsgálatok elsősorban a zeneterápiára, a muzsika rák- és szívbetegségek kezelésében való felhasználására, a zenehallgatásra, a gospelzenére, valamint az éneklő légzés oktatására összpontosítottak. A kutatók szerint vitathatatlan, hogy a zene fontos szerepet játszik az ember általános fizikai, érzelmi, mentális és szociális jóllétében, bár ennek mértékét egyelőre nem tudják számszerűsíteni. Ettől függetlenül a Journal of American Medical Association című szakfolyóiratban megjelent elemzésük megerősíti azt, hogy a muzsikával kapcsolatos tevékenységek, például az éneklés, a hangszeres zenélés vagy kedvenc dalaink hallgatása egyaránt pozitív hatással van az elmére. Ráadásul minél jobban élvezi valaki a zenét, annál nagyobbak a kapcsolódó egészségügyi előnyök, függetlenül attól, hogy az illető Beethovent vagy heavy metalt hallgat. (HVG)

Könyvtárakban a zene terápiás alkalmazására, amely a zenét eszközként alkalmazza a megelőzés, a személyiségfejlesztés, önismeret, korrekció, gyógyítás és rehabilitáció területén világszerte akad ugyan példa, de nem elterjedt a gyakorlatban. A zeneterápia könyvtári megjelenése Magyarországon az 1980-as évekre tehető, amikor a miskolci II. Rákóczi Ferenc Megyei Könyvtár Zenemű- és Hangtárába rendszeresen el kezdtek járni zenét hallgatni olyanok, akiket orvosok irányítottak a könyvtárba. Több éve a BMC Magyar Zenei Információs Központ és Könyvtárban Zeneterápiás szakmai klub működik. Vannak zeneterápiás elemeket tartalmazó foglalkozások országszerte több könyvtárban, Egerben pl. a Kokas-módszert alkalmazó Mesezenedében.
Néhány ötlet könyvtárba adaptálható programokból: kicsiknek Zenélő könyv, Minden szuperhősnek van zenéje, Hangjáték, Hellósziaszevasz, Zengőke,TÁ-TI-KA, Hangszeretgető, ZeneBatyu, Varázstánc, Karmesterjáték, kamaszoknak Rap-produkció, Dalszerző, Sound Art Trip, Zeneszerkesztő, időskorúaknak Zenés ötórai tea stb. (Zsoldos Marianna, Bródy Sándor Könyvtár)

Régebbi hírforrás(ok): Zeneterápia találatok a KIT-ben: link
legyenek kit hírei saját honlapján

Feliratkozás

A heti ingyenes KIT Hírlevelet megrendelheted a kit@gmconsulting.hu-ra írt "Megrendelés" tárgyú levéllel, név és intézmény megadásával, mellyel jelzed az Adatkezelési tájékoztatóban foglaltak elfogadását.

A hírlevél lemondása: ugyanígy, de „Lemondás” tárgymegjelöléssel.
Hírlevélről

A hírlevél hetente (júliusban, augusztusban kéthetente), térítésmentesen, csak elektronikus formában jelenik meg. A KIT nyomtatott példányai megtalálhatók a Könyvtörténeti és Könyvtártudományi Szakkönyvtárban is (Könyvtári Intézet, Budapest).

A KIT-archívum tartalma:
Közel 28.000 hír, 2002-től
A KIT-et az EPA (Elektronikus Periodika Adatbázis) is archiválja.

A megrendelők száma kb.:
700 fő

Olvasói létszám:
kb. 1000 fő

Adatvédelem
A KIT szerkesztői a birtokukba kerülő használói adatokat bizalmasan kezelik, azt csak az eredetileg megjelölt célra használják, harmadik fél részére nem adják át. A használati adatokat csak az egyedi adatközlőket (ha tudomásukra jut) nem visszafejthető módon, összegezve teszik közzé. Pl.: összes olvasói létszám, vagy felmérés eredményeképpen: a KIT-olvasók x%-a vezető beosztású. A használói felmérésekben a válaszadás anonim.
A szerkesztők a KIT-tel kapcsolatos visszajelzéseket egymás között megbeszélik, és visszajeleznek a levélírónak.
Adatkezelési tájékoztató

A KIT tulajdonosa:

GM Info Consulting Kft.
www.gmconsulting.hu


impresszum | szerkesztők | észrevétel e portálról