Keresés a KIT archivumában:  
Könyvtár Információ Társadalom
Heti hírlevél információs és könyvtári szakemberek számára - Szemlék, hírek, kommentárok    angol zászló english flag  
 


Egészségügyi távszolgáltatási központok lesznek Maine állam könyvtárai (olvasóink szavazatára)

Tíz könyvtár csatlakozott Maine állam próbaegészségügyi programjához, hogy az egészségügyi ellátáshoz való hozzáférést igazságosabbá tegyék. A program főleg az egészségügyi problémákkal jobban küzdő településeket indul, ahol nem férnek hozzá otthoni eszközökkel a távolból kezdeményezett egészségügyi ellátáshoz. Számukra könyvtári telemedicina szolgáltatást indítottak.

Ugyanis a pandémia korai szakaszában sok orvos bezárta rendelőit, és ekkor kezdtek el a betegek a könyvtárhoz fordulni információkért. A könyvtárak nélkülözhetetlen egészségügyi központokká váltak. Saját indíttatásból szereltek fel termeket a távgyógyításhoz szükséges eszközökkel, pl. számítógép, kamera, fények. A szolgáltatás jórészt szabálytalan, de sok esetben életmentő volt.

A különböző községek könyvtárai eltérő felhasználói statisztikákról számolhatnak be az elmúlt évekből. Előfordult, hogy mg senki nem vette igénybe a lehetőséget, viszont máshol egy év alatt 31-szer használták a telemedicina termet.

Az állam most 50 ezer dollárral finanszírozza a programot, egy 2021-es Amerikai Mentőterv törvényből származó forrásból (American Rescue Plan Act). A könyvtárak így tovább népszerűsíthetik a telemedicina szolgáltatást, és ezzel bemutathatják, hogy az egészségügyi területen is létfontosságú a jelenlétük. (ref.: Habók Lilla)

legyenek kit hírei saját honlapján

Feliratkozás

A heti ingyenes KIT Hírlevelet megrendelheted a kit@gmconsulting.hu-ra írt "Megrendelés" tárgyú levéllel, név és intézmény megadásával, mellyel jelzed az Adatkezelési tájékoztatóban foglaltak elfogadását.

A hírlevél lemondása: ugyanígy, de „Lemondás” tárgymegjelöléssel.
Hírlevélről

A hírlevél hetente (júliusban, augusztusban kéthetente), térítésmentesen, csak elektronikus formában jelenik meg. A KIT nyomtatott példányai megtalálhatók a Könyvtörténeti és Könyvtártudományi Szakkönyvtárban is (Könyvtári Intézet, Budapest).

A KIT-archívum tartalma:
Közel 28.000 hír, 2002-től
A KIT-et az EPA (Elektronikus Periodika Adatbázis) is archiválja.

A megrendelők száma kb.:
700 fő

Olvasói létszám:
kb. 1000 fő

Adatvédelem
A KIT szerkesztői a birtokukba kerülő használói adatokat bizalmasan kezelik, azt csak az eredetileg megjelölt célra használják, harmadik fél részére nem adják át. A használati adatokat csak az egyedi adatközlőket (ha tudomásukra jut) nem visszafejthető módon, összegezve teszik közzé. Pl.: összes olvasói létszám, vagy felmérés eredményeképpen: a KIT-olvasók x%-a vezető beosztású. A használói felmérésekben a válaszadás anonim.
A szerkesztők a KIT-tel kapcsolatos visszajelzéseket egymás között megbeszélik, és visszajeleznek a levélírónak.
Adatkezelési tájékoztató

A KIT tulajdonosa:

GM Info Consulting Kft.
www.gmconsulting.hu


impresszum | szerkesztők | észrevétel e portálról