Keresés a KIT archivumában:  
Könyvtár Információ Társadalom
Heti hírlevél információs és könyvtári szakemberek számára - Szemlék, hírek, kommentárok    angol zászló english flag  

Egy amerikai középváros sikeres közkönyvtára

Denver Colorado állam fővárosa, lakóinak száma 550-600 ezer közt van. A város első közkönyvtárát az amerikai szakmai közélet nevezetes alakja, John Cotton Dana szervezte meg 1889-ben. 1910-ben A. Carnegie jelentős támogatásával megépült az első központi könyvtár az akkori divat szerint "görög", azaz klasszicista stílusban. A következő évtizedben közel tucatnyi fiókkönyvtár is létrejött. Negyven év alatt a központi könyvtárat jócskán kinőtték, s pótlására 1956-ban újabb épület készült el. Ez is hamarosan hasonló sorsra jutott, s a nyolcvanas években a mind nagyobb állománynak már háromnegyede csak a raktárban fért el. 1990-ben a lakossági népszavazás 75%-os pozitív szavazattal közel 100 millió dollárt hagyott jóvá a korszerű épület megteremtésére. 1995-ben nyílott meg a csaknem 50 ezer m2-es új épület. Emellett 22 fiókkönyvtár és egy bibliobusz látja el a lakosságot. A könyvtár beiratkozott olvasóinak száma csaknem 450 ezer fő (78%!). A több mint 4,6 milliós állománynak csaknem fele a könyv, folyóirat és audiovizuális dokumentum, míg a nagyobbik fele hivatalos kiadvány. 2002-ben a kölcsönzések száma túljutott a 10 milliós határvonalon (lakosságarányosan ez legalább ötszöröse a hazai országos teljesítménynek).

Hírforrás: 2003. 04.22., link és link
2003. április 23.  •  Továbbküldöm a hírt
Link e hírhez:
http://www.kithirlevel.hu/index.php?kh=egy_amerikai_kozepvaros_sikeres_kozkonyvtara
Régebbi hírforrás(ok): 2003. 04.22., link és link
legyenek kit hírei saját honlapján

Feliratkozás

Az alábbi mezőbe beírva az email címét, feliratkozhat a KIT hírlevelére.

* név:
* e-mail cím:
intézmény, cég:

adatkezelési szabályzat elolvasása


Az itt megadott adatokat csak a hírlevél kiküldésére használjuk fel.Hírlevélről

A hírlevél hetente, térítésmentesen, csak elektronikus formában jelenik meg. A KIT nyomtatott példányai megtalálhatók a Könyvtörténeti és Könyvtártudományi Szakkönyvtárban is (Könyvtári Intézet, Budapest).

A KIT-archívum tartalma:
Több mint 23.000 hír, 2002-től
A KIT-et az EPA (Elektronikus Periodika Adatbázis) is archiválja.

A megrendelők száma kb.:
700 fő

Olvasói létszám:
kb. 1000 fő

Adatvédelem
A KIT szerkesztői a birtokukba kerülő használói adatokat bizalmasan kezelik, azt csak az eredetileg megjelölt célra használják, harmadik fél részére nem adják át. A használati adatokat a csak az egyedi adatközlőket (ha tudomásukra jut) nem visszafejthető módon, összegezve teszik közzé. Pl.: összes olvasói létszám, vagy felmérés eredményeképpen: a KIT-olvasók x %-a vezető beosztású. A használói felmérésekben a válaszadás anonim.
A szerkesztők a KIT-tel kapcsolatos visszajelzéseket egymás között megbeszélik, és visszajeleznek a levélírónak.

A KIT tulajdonosa:

GM Info Consulting Kft.
www.gmconsulting.hu


impresszum | szerkesztők | észrevétel e portálról