Keresés a KIT archivumában:  
Könyvtár Információ Társadalom
Heti hírlevél információs és könyvtári szakemberek számára - Szemlék, hírek, kommentárok    angol zászló english flag  
 


Egy corvina-kiállítás margójára

Corvina-kiállításon voltam az Országos Széchényi Könyvtárban. Jó időnként látni a könyveket; legutoljára 2002-ben nézegethettem őket, ugyanitt. Most összefutottam egy bennfentessel, aki mondta: nagyon kevés a látogató a tervezetthez képest. Kifejtette: lejárt a könyvkiállítások kora. Igazat adok neki; ilyen formában biztosan. Ahogyan látom, a britek és franciák pl. sokkal inkább motívumokra koncentrálnak a gyűjtemény teljességre törekvő bemutatása helyett. A kurátor ugyan nagyon lelkesen, hozzáértően magyarázott valakinek mellettem, de pl.
- a tájékoztató szövegek túlontúl tudományosak voltak (az átlagos látogató számára)
- hiába kerestem fogódzóként Mátyás korának vonatkozó kronológiáját
- nem mutatta elég didaktikusan az egyes jellemzőket
- adottnak vette, hogy az odalátogató népek kapásból tudják, mi a breviárium, a graduále, tondó, kanonizáció, ki volt Szent Lipót stb. - pedig feltehetően az illuminációról is más, ide nem illő emlékképeik vannak :-).
- hiába kerestem maketten, hogy hol volt a várban a könyvtár
- a kinagyított a csodás miniatúrákat is csak a folyosón eldugva találtam, szokott helyükön.
Volt viszont tudományos magyarázat, szkriptor, illuminátor és miniátor munkája nagyképernyőn, interaktív e-alkalmatosságok, e-játék, Mátyás aranyforintja, pecsételési lehetőség (kiszáradt tintával). Fényképezni lehet, bár körültekintés nélkül el is vonhatja a figyelmet az alapos szemlélődéstől (vö.: link ) Megtudtam, hogy a kiállítási katalógus is nemsokára megérkezik.
- A négy hónapig látogatható rendezvény célcsoportja tehát így max. néhány ezer ember, sajnos. Azt hiszem, a lehetséges befogadók előismereteire építve részletezőbb bemutatás eredményesebb lehet. (MG)

Régebbi hírforrás(ok): Corvinák a Széchényiben link Könyvfejedelmek a reneszánszban - Corvinakiállítás a kétszáz esztendős Széchényi Könyvtárban link
legyenek kit hírei saját honlapján

Feliratkozás

A heti ingyenes KIT Hírlevelet megrendelheted a kit@gmconsulting.hu-ra írt "Megrendelés" tárgyú levéllel, név és intézmény megadásával, mellyel jelzed az Adatkezelési tájékoztatóban foglaltak elfogadását.

A hírlevél lemondása: ugyanígy, de „Lemondás” tárgymegjelöléssel.
Hírlevélről

A hírlevél hetente (júliusban, augusztusban kéthetente), térítésmentesen, csak elektronikus formában jelenik meg. A KIT nyomtatott példányai megtalálhatók a Könyvtörténeti és Könyvtártudományi Szakkönyvtárban is (Könyvtári Intézet, Budapest).

A KIT-archívum tartalma:
Közel 28.000 hír, 2002-től
A KIT-et az EPA (Elektronikus Periodika Adatbázis) is archiválja.

A megrendelők száma kb.:
700 fő

Olvasói létszám:
kb. 1000 fő

Adatvédelem
A KIT szerkesztői a birtokukba kerülő használói adatokat bizalmasan kezelik, azt csak az eredetileg megjelölt célra használják, harmadik fél részére nem adják át. A használati adatokat csak az egyedi adatközlőket (ha tudomásukra jut) nem visszafejthető módon, összegezve teszik közzé. Pl.: összes olvasói létszám, vagy felmérés eredményeképpen: a KIT-olvasók x%-a vezető beosztású. A használói felmérésekben a válaszadás anonim.
A szerkesztők a KIT-tel kapcsolatos visszajelzéseket egymás között megbeszélik, és visszajeleznek a levélírónak.
Adatkezelési tájékoztató

A KIT tulajdonosa:

GM Info Consulting Kft.
www.gmconsulting.hu


impresszum | szerkesztők | észrevétel e portálról