Keresés a KIT archivumában:  
Könyvtár Információ Társadalom
Heti hírlevél információs és könyvtári szakemberek számára - Szemlék, hírek, kommentárok    angol zászló english flag  

Egy jobban működő Kongresszust szeretnél? Szavazz könyvtárosokra (olvasóink szavazatára)

Több könyvtárosra lenne szükség a(z amerikai) Kongresszusban az Info Today publicistája szerint. Néhány ilyen érv, hogy a jogosultak a könyvtáros háttérrel rendelkező jelöltekre szavazzanak:
- A könyvtárosok meg tudják különböztetni a tényt és fikciót.
- Széleskörű ismerettel rendelkeznek többféle tudományterületen. Például egy egyetemi könyvtárosnak elég nagy tudással kell rendelkezni ahhoz, hogy válaszolhasson minden professzor és hallgató kérdéseire. Egy kétlábon járó enciklopédiának kell lenni. A kongresszusban jól jön ez a tudás.
- Képesek az információ szintetizálására.
- El tudják magyarázni, mi információ.
- Szintén pozitív jellemzőjük az alkalmazkodóképesség. Folyamatosan alkalmazkodnak az új technológiákhoz és információs forrásokhoz a változó világban.
- Odafigyelnek a részletekre, ami a jogszabályok kidolgozása közben is fontos. Legyen szó könyvek katalogizálásáról vagy törvények kidolgozásáról, a precizitás a könyvtárosok elsődleges tulajdonsága.
- Kiválóak a tudományos bizonyíték alapú kutatásban. Minden bizonyíték forrását feltüntetik, mivel a transzparencia egyik alapvető könyvtárosi érték. Ez hasznos lenne abban is, hogy a nemzeti politika bizonyítékokon alapuljon.
- Jók a csodálkozásban, és a csodálkozás a bölcsesség útja.

Szintén fontos lenne még több ápolót, buszsofőrt, mezőgazdát, művészt, fizikust és tanárt is beültetni kongresszusi képviselőnek. Például a kreatív írás gyakorlói tudják, hogyan lehet úgy összeállítani a szavakat, hogy azok jelentőségteljesek és történelmi szinten is tartósak legyenek.

Egy ilyen kiváló, korábban könyvtárosként dolgozó, brooklyni kongresszusi képviselő volt Major Owens (1936-2013). Három fiával készült interjú, angol nyelven megtalálható itt a YouTube-on: link . Ebből kiderül, hogy Owensnek mennyire fontos volt a közösség szolgálata. Más emberek felemelése. Látta a közösség valós szükségleteit, és hogy erre hogyan lehet megoldásokat nyújtani szövetségi politikai szinten. Ilyen képviselőkre van szükség a kongresszusban. (ref.: Habók Lilla)

legyenek kit hírei saját honlapján

Feliratkozás

A heti ingyenes KIT Hírlevelet megrendelheted a kit@gmconsulting.hu-ra írt "Megrendelés" tárgyú levéllel, név és intézmény megadásával, mellyel jelzed az Adatkezelési tájékoztatóban foglaltak elfogadását.

A hírlevél lemondása: ugyanígy, de „Lemondás” tárgymegjelöléssel.
Hírlevélről

A hírlevél hetente (júliusban, augusztusban kéthetente), térítésmentesen, csak elektronikus formában jelenik meg. A KIT nyomtatott példányai megtalálhatók a Könyvtörténeti és Könyvtártudományi Szakkönyvtárban is (Könyvtári Intézet, Budapest).

A KIT-archívum tartalma:
Közel 28.000 hír, 2002-től
A KIT-et az EPA (Elektronikus Periodika Adatbázis) is archiválja.

A megrendelők száma kb.:
700 fő

Olvasói létszám:
kb. 1000 fő

Adatvédelem
A KIT szerkesztői a birtokukba kerülő használói adatokat bizalmasan kezelik, azt csak az eredetileg megjelölt célra használják, harmadik fél részére nem adják át. A használati adatokat csak az egyedi adatközlőket (ha tudomásukra jut) nem visszafejthető módon, összegezve teszik közzé. Pl.: összes olvasói létszám, vagy felmérés eredményeképpen: a KIT-olvasók x%-a vezető beosztású. A használói felmérésekben a válaszadás anonim.
A szerkesztők a KIT-tel kapcsolatos visszajelzéseket egymás között megbeszélik, és visszajeleznek a levélírónak.
Adatkezelési tájékoztató

A KIT tulajdonosa:

GM Info Consulting Kft.
www.gmconsulting.hu


impresszum | szerkesztők | észrevétel e portálról