Keresés a KIT archivumában:  
Könyvtár Információ Társadalom
Heti hírlevél információs és könyvtári szakemberek számára - Szemlék, hírek, kommentárok    angol zászló english flag  

Egy kis bibliometria - az anyatej irodalmának példájával

Címkék: USA | bibliometria |

Washington DC-ben, a Nemzeti Egészségügyi Intézetben van a Nemzeti Orvosi Könyvtár link , amely 25 millió cikket gyűjtött össze - ez az élettudományok és az orvosbiológiai kutatások tudásbázisa. Kulcsszavak szerint kereshetjük az adatbázist, és ha így teszünk, közel millió cikket találunk a várandósságról, de sokkal kevesebbet az anyatejről és a laktációról. Az anyatejre vonatkozó kutatásokkal foglalkozó cikkek számából kiderül, hogy sokkal többet tudunk a kávéról, a borról vagy akár a paradicsomról is.
A merevedési problémákról több mint kétszer többet tudunk mint az anyatejről.
Nem azt mondom, hogy nem kellene tudnunk mindezekről - tudós vagyok, úgy gondolom, mindenről tudnunk kellene. De hogy ennyivel kevesebbet tudunk - az anyatejről - az első folyadékról, amit egy fiatal emlős fogyasztani képes -, az joggal bosszant. A világban tíz nőből kilenc legalább egyszer szül életében. Ez azt jelenti, hogy évente közel 130 millió baba születik. Az anyák és csecsemőik a legjobb tudományos ismereteinket érdemlik.
Jelen kutatásaink megmutatták, hogy a tej nemcsak a testi növekedéshez járul hozzá, de a magatartást, az idegrendszer fejlődését is alakítja. 2015-ben felfedezték a kutatók, hogy az anyatej és a baba nyálának keveréke - kifejezetten a csecsemő nyáláé - beindít egy vegyi folyamatot, hidrogén-peroxidot hoz létre, ami aztán elpusztítja a staphylococcust és a szalmonellát. Kezdjük megérteni, hogy a tej biológiai receptje - az ember és más emlősök esetén is - különbözhet aszerint, hogy fiú vagy lány számára készül. Ha az újszülött-intenzív osztályon idegen anyától származó tejet szerzünk, vagy valamilyen anyatej-pótló készítményt, abban figyelmen kívül hagyjuk ezt a szempontot. Nem gondolunk arra, hogy nem ugyanúgy gyarapodnak a fiúk és a lányok, és ez múlhat valamennyire a tejen is.

legyenek kit hírei saját honlapján

Feliratkozás

A heti ingyenes KIT Hírlevelet megrendelheted a kit@gmconsulting.hu-ra írt "Megrendelés" tárgyú levéllel, név és intézmény megadásával, mellyel jelzed az Adatkezelési tájékoztatóban foglaltak elfogadását.

A hírlevél lemondása: ugyanígy, de „Lemondás” tárgymegjelöléssel.
Hírlevélről

A hírlevél hetente (júliusban, augusztusban kéthetente), térítésmentesen, csak elektronikus formában jelenik meg. A KIT nyomtatott példányai megtalálhatók a Könyvtörténeti és Könyvtártudományi Szakkönyvtárban is (Könyvtári Intézet, Budapest).

A KIT-archívum tartalma:
Közel 28.000 hír, 2002-től
A KIT-et az EPA (Elektronikus Periodika Adatbázis) is archiválja.

A megrendelők száma kb.:
700 fő

Olvasói létszám:
kb. 1000 fő

Adatvédelem
A KIT szerkesztői a birtokukba kerülő használói adatokat bizalmasan kezelik, azt csak az eredetileg megjelölt célra használják, harmadik fél részére nem adják át. A használati adatokat csak az egyedi adatközlőket (ha tudomásukra jut) nem visszafejthető módon, összegezve teszik közzé. Pl.: összes olvasói létszám, vagy felmérés eredményeképpen: a KIT-olvasók x%-a vezető beosztású. A használói felmérésekben a válaszadás anonim.
A szerkesztők a KIT-tel kapcsolatos visszajelzéseket egymás között megbeszélik, és visszajeleznek a levélírónak.
Adatkezelési tájékoztató

A KIT tulajdonosa:

GM Info Consulting Kft.
www.gmconsulting.hu


impresszum | szerkesztők | észrevétel e portálról