Keresés a KIT archivumában:  
Könyvtár Információ Társadalom
Heti hírlevél információs és könyvtári szakemberek számára - Szemlék, hírek, kommentárok    angol zászló english flag  

Egy könyvtár nem zárt csak be a vírushelyzet alatt - nemde olyan áruház vagyunk, ahol minden az elmének van?!

Van Swelmen, az Oppendam könyvtár mindig sziporkázó igazgatója ismét egyszerű megoldásokat kínál egy összetett problémára. Mert bár a könyvtárak panaszkodnak, és nem értik, miért nem szabad még nyitniuk, az egyik könyvtár soha nem zárta be az ajtaját. Hogy melyik is? - A hollandiai Oppendam könyvtára.
Oppendam könyvtára még soha nem volt bezárva. Egy napra sem. Míg az egész szakma a minisztériumoknál és a biztonsági régióknál lobbizott, digitális konzultációs órákkal, elektronikus könyvekkel, webes szemináriumokkal és más modern bohóckodásokkal volt elfoglalva, itt minden ment tovább. A szakmában ezt senki sem látta!
Hogyan történhetett ez?! Előszöris megváltoztattam az SBI-kódomat (vö.: TEÁOR) a Kereskedelmi Kamaránál. A nyilvános könyvtárak "91011" kódja helyett "471"-es "Szupermarket, áruház és hasonló, általános választékú üzletek" kódjára. Mert - valljuk be -, nemde szupermarketek vagyunk, melyek mindenki kedvére szolgálnak? Aztán a munkatársaim szerződését kiskereskedelem kollektív munkaszerződésévé alakíthattam. Ez volt a második győzelem.
Ez persze csak az egyik megoldás. Sok bolt volt nyitva is. És miért ne lenne olyan teraszod, ahol könyvet rendelhetsz sör helyett? Bármelyik asztalnál okostelefonon leadhatod a katalógusból a rendelést, amelyet néhány perccel később az asztalodhoz visznek. Mert valljuk be: a könyvtár az a terasz, ahol készségeket és fantáziát rendelhetsz. Nem?!
Vagy nézzük a benzinkutakat. Oppendamban a benzinkút használói kaptak egy-egy könyvet az ablaktörlőjük alá - az algoritmusunk javaslata alapján. A Tesla-vezetők gyakran kapták Günther Grass A bádogdob c. művét, a Fiat Multipla tulajdonosai "A nyomorultak"-at, a motorosok pedig a "Zen és a motorkerékpár-karbantartás művészete" művet. Mert valljuk be: a könyvtárak nemde a tudás és a kultúra töltőállomásai?
Ezek persze csak példák. Nem is említettem a csomagszállítókkal, a vasárudákkal, a kertészeti központtal, az alapfokú oktatással, a tömegközlekedéssel, az alkatrész-üzletekkel, a kerékpárjavítókkal és garázsokkal, valamint a kutyatulajdonosokkal a kijárási tilalom alatt folytatott együttműködésünket.
De összefoglalásként: a legjobb könyvtár, a legjobb szupermarket az agyunk. Ezek a legjobb teraszok a készségek és a képzelet számára, egyúttal a legjobb benzinkutak a tudás és a kultúra számára. Na, akkor kezdjük! (Oppendam Mark Dechers könyvtári tanácsadó fiktív holland települése, ahol a szintén kitalált Van Swelmen a könyvtárigazgató.) (ref.: MG)

legyenek kit hírei saját honlapján

Feliratkozás

A heti ingyenes KIT Hírlevelet megrendelheted a kit@gmconsulting.hu-ra írt "Megrendelés" tárgyú levéllel, név és intézmény megadásával, mellyel jelzed az Adatkezelési tájékoztatóban foglaltak elfogadását.

A hírlevél lemondása: ugyanígy, de „Lemondás” tárgymegjelöléssel.
Hírlevélről

A hírlevél hetente (júliusban, augusztusban kéthetente), térítésmentesen, csak elektronikus formában jelenik meg. A KIT nyomtatott példányai megtalálhatók a Könyvtörténeti és Könyvtártudományi Szakkönyvtárban is (Könyvtári Intézet, Budapest).

A KIT-archívum tartalma:
Közel 28.000 hír, 2002-től
A KIT-et az EPA (Elektronikus Periodika Adatbázis) is archiválja.

A megrendelők száma kb.:
700 fő

Olvasói létszám:
kb. 1000 fő

Adatvédelem
A KIT szerkesztői a birtokukba kerülő használói adatokat bizalmasan kezelik, azt csak az eredetileg megjelölt célra használják, harmadik fél részére nem adják át. A használati adatokat csak az egyedi adatközlőket (ha tudomásukra jut) nem visszafejthető módon, összegezve teszik közzé. Pl.: összes olvasói létszám, vagy felmérés eredményeképpen: a KIT-olvasók x%-a vezető beosztású. A használói felmérésekben a válaszadás anonim.
A szerkesztők a KIT-tel kapcsolatos visszajelzéseket egymás között megbeszélik, és visszajeleznek a levélírónak.
Adatkezelési tájékoztató

A KIT tulajdonosa:

GM Info Consulting Kft.
www.gmconsulting.hu


impresszum | szerkesztők | észrevétel e portálról