Keresés a KIT archivumában:  
Könyvtár Információ Társadalom
Heti hírlevél információs és könyvtári szakemberek számára - Szemlék, hírek, kommentárok    angol zászló english flag  

Egy könyvtárnak lehet közösségi kertje és kecskefarmja is

Egy közkönyvtár feladata elsősorban, hogy boldogságot hozzon. Másodsorban pedig, hogy oktasson - mondta 100 éve John Cotton Dana, az első városi könyvtáros az USA-ban. - A könyvtárak az alkotás és az együttműködés helyei - ez pedig Pam Sandlian Smith véleménye, TED-előadásában. - Munkatársaink részben varázslók, részben géniuszok, részben felfedezők, akik azzal foglalkoznak nap mint nap, hogy megváltoztassák az emberek életét. A könyvtárak a tanulás helyei. Ez embereknek azonban sokféle tanulási szokásuk, kívánságuk van. Ezért vannak pl. könyvtárakban közösségi kertek. A munka közben nem csak a kertészkedést, hanem egymást is megismerik az emberek.
A következő lépés volt, amikor 300 kecske érkezett a könyvtár gyepére - hogy legeléssel karbantartsák azt. Pam szerint ez volt könyvtára legnagyobb tanulási tapasztalata: jöttek az emberek, és mindenféle kérdést tettek fel, pl. a kecskék emésztéséről.
Más esetben a könyvégetés kapcsán a könyvtárban tartott történelmi előadás során válik beszédtémává a történelem: "Megérne neked egy börtönbüntetést, hogy megtartsd kedvenc könyvedet?"
A könyvtár tehát a demokrácia alappillére. Ha legközelebb döntened kell felőle... (ref.: MG)

legyenek kit hírei saját honlapján

Feliratkozás

A heti ingyenes KIT Hírlevelet megrendelheted a kit@gmconsulting.hu-ra írt "Megrendelés" tárgyú levéllel, név és intézmény megadásával, mellyel jelzed az Adatkezelési tájékoztatóban foglaltak elfogadását.

A hírlevél lemondása: ugyanígy, de „Lemondás” tárgymegjelöléssel.
Hírlevélről

A hírlevél hetente, térítésmentesen, csak elektronikus formában jelenik meg. A KIT nyomtatott példányai megtalálhatók a Könyvtörténeti és Könyvtártudományi Szakkönyvtárban is (Könyvtári Intézet, Budapest).

A KIT-archívum tartalma:
Közel 25.000 hír, 2002-től
A KIT-et az EPA (Elektronikus Periodika Adatbázis) is archiválja.

A megrendelők száma kb.:
700 fő

Olvasói létszám:
kb. 1000 fő

Adatvédelem
A KIT szerkesztői a birtokukba kerülő használói adatokat bizalmasan kezelik, azt csak az eredetileg megjelölt célra használják, harmadik fél részére nem adják át. A használati adatokat a csak az egyedi adatközlőket (ha tudomásukra jut) nem visszafejthető módon, összegezve teszik közzé. Pl.: összes olvasói létszám, vagy felmérés eredményeképpen: a KIT-olvasók x %-a vezető beosztású. A használói felmérésekben a válaszadás anonim.
A szerkesztők a KIT-tel kapcsolatos visszajelzéseket egymás között megbeszélik, és visszajeleznek a levélírónak.
Adatkezelési tájékoztató

A KIT tulajdonosa:

GM Info Consulting Kft.
www.gmconsulting.hu


impresszum | szerkesztők | észrevétel e portálról