Keresés a KIT archivumában:  
Könyvtár Információ Társadalom
Heti hírlevél információs és könyvtári szakemberek számára - Szemlék, hírek, kommentárok    angol zászló english flag  

Egy platformon az összes svájci könyvtár - egyszer regisztrálnak

Az alpesi országban egy új oldalt hoztak létre egy nem mindennapi kezdeményezés keretében.
A helyi és a külföldi internetezők a jövőben a Swisscovery link nevű portálon keresztül férhetnek hozzá 470 svájci bibliotéka teljes tudományos állományához, több mint 40 millió könyvhöz, újsághoz és más tartalomhoz, többek között több mint 3 milliárd elektronikus újságcikkhez. A platformot a 2015-ben 15 könyvtár bevonásával létrehozott Swiss Library Service Platform (SLSP) nevű szervezet működteti.
Az új szolgáltatás az elképzelések alapján egyszerűbbé és hatékonyabbá teszi a különböző kötetek megkeresését és a kutatómunkát. Az új rendszerben minden egyes kiadványhoz, újsághoz és cikkhez kizárólag egyetlen bejegyzés kötődik, így a felhasználók egyszerűen és azonnal láthatják, hogy az adott mű pontosan melyik bibliotékában érhető el. Az új közös futárszolgálat segítségével pedig a kölcsönzés és az alkotások kikérése is minden eddiginél egyszerűbbé válik. A projekthez csatlakozott intézmények jelentős része ezeket a szolgáltatásokat ingyen kínálja.
Thomas Marty, a Swiss Library Service Platform (SLSP) vezetője kijelentette, hogy a könyvtárak ilyen szoros hálózatba kötöttségével Svájc világviszonylatban is vezetőnek számít, ugyanis a Föld egyetlen más államában sem dolgoznak ilyen mértékben együtt a bibliotékák. Az elérhető ajánlatok között vannak a kölcsönzési díjak kezelése, a képzés összehangolása és a mobil szolgáltatások. Előnyös, hogy mindenkinek csupán egyszer kell regisztrálnia a Swisscovery rendszerébe, és onnantól kezdve bármely könyvtár tartalmát elérheti.

legyenek kit hírei saját honlapján

Feliratkozás

A heti ingyenes KIT Hírlevelet megrendelheted a kit@gmconsulting.hu-ra írt "Megrendelés" tárgyú levéllel, név és intézmény megadásával, mellyel jelzed az Adatkezelési tájékoztatóban foglaltak elfogadását.

A hírlevél lemondása: ugyanígy, de „Lemondás” tárgymegjelöléssel.
Hírlevélről

A hírlevél hetente (júliusban, augusztusban kéthetente), térítésmentesen, csak elektronikus formában jelenik meg. A KIT nyomtatott példányai megtalálhatók a Könyvtörténeti és Könyvtártudományi Szakkönyvtárban is (Könyvtári Intézet, Budapest).

A KIT-archívum tartalma:
Közel 28.000 hír, 2002-től
A KIT-et az EPA (Elektronikus Periodika Adatbázis) is archiválja.

A megrendelők száma kb.:
700 fő

Olvasói létszám:
kb. 1000 fő

Adatvédelem
A KIT szerkesztői a birtokukba kerülő használói adatokat bizalmasan kezelik, azt csak az eredetileg megjelölt célra használják, harmadik fél részére nem adják át. A használati adatokat csak az egyedi adatközlőket (ha tudomásukra jut) nem visszafejthető módon, összegezve teszik közzé. Pl.: összes olvasói létszám, vagy felmérés eredményeképpen: a KIT-olvasók x%-a vezető beosztású. A használói felmérésekben a válaszadás anonim.
A szerkesztők a KIT-tel kapcsolatos visszajelzéseket egymás között megbeszélik, és visszajeleznek a levélírónak.
Adatkezelési tájékoztató

A KIT tulajdonosa:

GM Info Consulting Kft.
www.gmconsulting.hu


impresszum | szerkesztők | észrevétel e portálról