Keresés a KIT archivumában:  
Könyvtár Információ Társadalom
Heti hírlevél információs és könyvtári szakemberek számára - Szemlék, hírek, kommentárok    angol zászló english flag  
 


Egyenlőség, sokszínűség, inklúzió, antirasszizmus - feltárták ez összefüggéseket (olvasóink szavazatára)

Az Ithaka stratégiai tanácsadó szervezet felmérésében link több mint 600 egyetemi könyvtár dékánját és vezetőjét kérdezték meg az Egyesült Államokban. A kérdőív (National Movements for Racial Justice and Academic Library Leadership) a címben jelzett területek helyzetét, változásait vizsgálta. Kitértek még a COVID okozta pénzügyi hatásokra is.
Az eredmények azt mutatják, hogy a vezetők tisztában vannak az egyenlőség problémáival, azonban a szándékaik még mindig nem azonosak a színesbőrű dolgozók valóságával, főleg most, a járvány okozta munkahelyi bizonytalanság idején. Azonban nagy változások történtek az előző, 2019-es felmérés óta.
- Mikor rájöttünk, hogy a COVID és a faji igazságszolgáltatás hatással vannak az egyetemi könyvtárakra, úgy döntöttünk, hogy összeállítjuk ugyanazt a kérdőívet, kiegészítve a járványról és faji igazságosságról szóló kérdésekkel - mondta Jennifer K. Frederick, a kérdőív társszerzője. - Emellett kontextualizálni akartuk a befogadás történetét a könyvtárakban. A 2020-as mozgalmak, például a Black Lives Matter, azt eredményezték, hogy több felsőoktatási vezető adott ki antirasszista nyilatkozatokat, a könyvtári vezetők pedig megvitatták az inklúzió kérdését.
Az eredmények azt mutatják, hogy 2020 végén a vezetők 83%-a fehér, mely tanúsítja a diverzitás hiányát a könyvtári vezetésben. A befogadásról szóló stratégiáknak is utol kell érniük a nemzeti elképzeléseket.
A könyvtári vezetők értékelik az egyenlőségen alapuló munkát; azonban még mindig csak a 7. helyen szerepel a listán, melyet a változásokhoz való igazodás, kommunikációs készségek és pénzügyi készségek vezetnek. A tavalyi év után kevesebb igazgató (31%) gondolja azt, hogy megfelelő stratégiákkal rendelkezik a befogadás terén. Kicsivel többen (35%) érzik magukat magabiztosnak az antirasszista stratégiák kapcsán. A többség nem számított arra, hogy a színesbőrű dolgozók aránytalanul meg lennének különböztetve a járvány miatti megszorítások miatt.
Fontos lenne, hogy az elképzelések meg is valósuljanak. Ennek a segítésére fejleszti az Ithaka (a Delaware-i Egyetemmel és a New York-i Állami Egyetemmel) az antirasszista vezetés ellenőrzésére szolgáló projektjét. Április 13-án pedig egy webináriumot tartanak a faji igazságosság mozgalmairól, illetve a felsőoktatási könyvtárak vezetéséről. (ref.: Salamon Sára)

legyenek kit hírei saját honlapján

Feliratkozás

A heti ingyenes KIT Hírlevelet megrendelheted a kit@gmconsulting.hu-ra írt "Megrendelés" tárgyú levéllel, név és intézmény megadásával, mellyel jelzed az Adatkezelési tájékoztatóban foglaltak elfogadását.

A hírlevél lemondása: ugyanígy, de „Lemondás” tárgymegjelöléssel.
Hírlevélről

A hírlevél hetente, térítésmentesen, csak elektronikus formában jelenik meg. A KIT nyomtatott példányai megtalálhatók a Könyvtörténeti és Könyvtártudományi Szakkönyvtárban is (Könyvtári Intézet, Budapest).

A KIT-archívum tartalma:
Közel 25.000 hír, 2002-től
A KIT-et az EPA (Elektronikus Periodika Adatbázis) is archiválja.

A megrendelők száma kb.:
700 fő

Olvasói létszám:
kb. 1000 fő

Adatvédelem
A KIT szerkesztői a birtokukba kerülő használói adatokat bizalmasan kezelik, azt csak az eredetileg megjelölt célra használják, harmadik fél részére nem adják át. A használati adatokat a csak az egyedi adatközlőket (ha tudomásukra jut) nem visszafejthető módon, összegezve teszik közzé. Pl.: összes olvasói létszám, vagy felmérés eredményeképpen: a KIT-olvasók x %-a vezető beosztású. A használói felmérésekben a válaszadás anonim.
A szerkesztők a KIT-tel kapcsolatos visszajelzéseket egymás között megbeszélik, és visszajeleznek a levélírónak.
Adatkezelési tájékoztató

A KIT tulajdonosa:

GM Info Consulting Kft.
www.gmconsulting.hu


impresszum | szerkesztők | észrevétel e portálról