Keresés a KIT archivumában:  
Könyvtár Információ Társadalom
Heti hírlevél információs és könyvtári szakemberek számára - Szemlék, hírek, kommentárok    angol zászló english flag  
 


Egyetemi könyvtár: 1 dollárból akár 15-öt csinál -- olvasás > publikáció > pályázati pénz

Régóta feltételezzük az egyetemi könyvtárak hasznosságát az oktató személyzet, a hallgatók és az intézményvezetőség számára, de a csökkenő költségvetések és a bővülő választási lehetőségek idején szükség van ennek konkrét kimutatására is. ... Azt találták, hogy egy dollárnyi könyvtári támogatás 4,38 dolláros hasznot (ROI) hozott. A második fázisban alkalmazott képlet egy kicsit különböző volt, ez 1:5,60 arányt mutatott ki. Ebben a második fázisban a ROI tekintetében nagy különbözőségeket találtak az egyes intézmények között (1:15,5 egy nyugat-európai egyetemen és 1:1 egy ázsiai intézményben -- az utóbbiban a pályázatok aránya elhanyagolható). Az intézményi vezetőkkel folytatott interjúk feltárták a könyvtárak szerepét a kiváló oktatók és hallgatók megtartásában, a kutatási kultúra ápolásában és az egyetem hírnevének építésében.
A kutatások arra mutatnak, hogy a többet publikáló oktatók többet is olvasnak. Mivel az olvasás fő forrása a könyvtár, összefüggés mutatható ki a könyvtári gyűjteményekbe való beruházások és az oktatók színvonala között. A 2. fázis azt találta, hogy minden egyes hivatkozott cikkhez 27-40 cikket olvasnak el. Egy másik tanulmány szerint a többet publikáló és többet idézett oktatók több pályázatot nyernek el. Egy brit egyetemi felmérés szerint a cikkletöltések megduplázása (1-ről 2 millióra) óriási növekedéshez vezetett a kutatási produktivitásban.

legyenek kit hírei saját honlapján

Feliratkozás

A heti ingyenes KIT Hírlevelet megrendelheted a kit@gmconsulting.hu-ra írt "Megrendelés" tárgyú levéllel, név és intézmény megadásával, mellyel jelzed az Adatkezelési tájékoztatóban foglaltak elfogadását.

A hírlevél lemondása: ugyanígy, de „Lemondás” tárgymegjelöléssel.
Hírlevélről

A hírlevél hetente, térítésmentesen, csak elektronikus formában jelenik meg. A KIT nyomtatott példányai megtalálhatók a Könyvtörténeti és Könyvtártudományi Szakkönyvtárban is (Könyvtári Intézet, Budapest).

A KIT-archívum tartalma:
Közel 25.000 hír, 2002-től
A KIT-et az EPA (Elektronikus Periodika Adatbázis) is archiválja.

A megrendelők száma kb.:
700 fő

Olvasói létszám:
kb. 1000 fő

Adatvédelem
A KIT szerkesztői a birtokukba kerülő használói adatokat bizalmasan kezelik, azt csak az eredetileg megjelölt célra használják, harmadik fél részére nem adják át. A használati adatokat a csak az egyedi adatközlőket (ha tudomásukra jut) nem visszafejthető módon, összegezve teszik közzé. Pl.: összes olvasói létszám, vagy felmérés eredményeképpen: a KIT-olvasók x %-a vezető beosztású. A használói felmérésekben a válaszadás anonim.
A szerkesztők a KIT-tel kapcsolatos visszajelzéseket egymás között megbeszélik, és visszajeleznek a levélírónak.
Adatkezelési tájékoztató

A KIT tulajdonosa:

GM Info Consulting Kft.
www.gmconsulting.hu


impresszum | szerkesztők | észrevétel e portálról