Keresés a KIT archivumában:  
Könyvtár Információ Társadalom
Heti hírlevél információs és könyvtári szakemberek számára - Szemlék, hírek, kommentárok    angol zászló english flag  
 


Egyetemi könyvtári terek fejlesztése - használati tények alapján 2.

Múlt heti anyagunkat link folytatva...
A felmérések alapján hozott következtetések fontos szempontokkal járultak hozzá a könyvtári terek újjátervezéséhez és újjászervezéséhez. Különösen megmutatkozott ez az ülőhelyek számának növelésében, az egyes térelemek bútorainak új kialakításában, a csoportszobák számának meghatározásában, valamint az állványok magasságának és számának csökkentésében. Ez utóbbi önmagában is növelte a természetes fény mennyiségét; a földszinten az eddigi 3000-ről 1150-re csökkent az állványok száma, a magasságuk pedig 210 cm helyett 140 cm lett. A felmérések adatainak tükrében a nagyobb csoportszobákat szét lehetett bontani. Számos ergonomikus, konnektorokkal ellátott bútort vezettek be a magas háttámlájú kanapéktól a paravánszerű fallal szeparált egyéni munkaasztalokig. Azokon a helyeken, ahol a TTT felmérés során telefonálást figyeltek meg, "mobiltelefon-fülkéket" alakítottak ki a zajszűrés érdekében. A csoportos tanulás tereit és a csendes tereket hangszigetelő térelválasztókkal különítették el egymástól. Két, rendezvények tartására alkalmas teret is létrehoztak, az egyiket a könyvtár előterében, ahol eddig is nagy forgalmat mértek. A nyomtatott könyvtári állomány tetemes részét mindeközben tömör raktárakba vagy a nemzeti könyvtárba szállították. Végezetül megnövelték a nyitvatartási időt a vizsgaidőszakokban, s a könyvtári pultok is a korábbinál vonzóbb designt kaptak.
A belsőépítészi és könyvtárosi együttműködéssel újratervezett HumSam 2018 tavaszára készült el teljesen. Összességében 140%-kal nőtt az ülőhelyek mennyisége, a használói látogatások száma pedig 2015 és 2018 között 50%-kal növekedett, 700 ezerről több mint egymillióra. A megfigyeléseket és a felméréseket a könyvtár a következő években is meg kívánja ismételni, hogy naprakészek legyenek a használóik igényeit illetően. (Mit csinálnak? És hol? A "forgalom követése" mint eszköz egy egyetemi könyvtár bizonyítékalapú újratervezésére; ref.: Németh M.)

legyenek kit hírei saját honlapján

Feliratkozás

A heti ingyenes KIT Hírlevelet megrendelheted a kit@gmconsulting.hu-ra írt "Megrendelés" tárgyú levéllel, név és intézmény megadásával, mellyel jelzed az Adatkezelési tájékoztatóban foglaltak elfogadását.

A hírlevél lemondása: ugyanígy, de „Lemondás” tárgymegjelöléssel.
Hírlevélről

A hírlevél hetente (júliusban, augusztusban kéthetente), térítésmentesen, csak elektronikus formában jelenik meg. A KIT nyomtatott példányai megtalálhatók a Könyvtörténeti és Könyvtártudományi Szakkönyvtárban is (Könyvtári Intézet, Budapest).

A KIT-archívum tartalma:
Közel 28.000 hír, 2002-től
A KIT-et az EPA (Elektronikus Periodika Adatbázis) is archiválja.

A megrendelők száma kb.:
700 fő

Olvasói létszám:
kb. 1000 fő

Adatvédelem
A KIT szerkesztői a birtokukba kerülő használói adatokat bizalmasan kezelik, azt csak az eredetileg megjelölt célra használják, harmadik fél részére nem adják át. A használati adatokat csak az egyedi adatközlőket (ha tudomásukra jut) nem visszafejthető módon, összegezve teszik közzé. Pl.: összes olvasói létszám, vagy felmérés eredményeképpen: a KIT-olvasók x%-a vezető beosztású. A használói felmérésekben a válaszadás anonim.
A szerkesztők a KIT-tel kapcsolatos visszajelzéseket egymás között megbeszélik, és visszajeleznek a levélírónak.
Adatkezelési tájékoztató

A KIT tulajdonosa:

GM Info Consulting Kft.
www.gmconsulting.hu


impresszum | szerkesztők | észrevétel e portálról