Keresés a KIT archivumában:  
Könyvtár Információ Társadalom
Heti hírlevél információs és könyvtári szakemberek számára - Szemlék, hírek, kommentárok    angol zászló english flag  
 


Egyetlen IKR minden könyvtárnak, szükségből - elektronikus könyvek kölcsönzésére is - Izland

1998-ban az oktatási minisztérium bizottságot hozott létre egy olyan új könyvtári rendszer kiválasztására, mely minden könyvtári típus számára megfelelő. A fő cél a felesleges többszöri feldolgozás elkerülése és egy országos közös katalógus létrehozása volt. A választás az Aleph könyvtári rendszerre esett, melyet 2003 májusában avattak fel Gegnir néven. 2006-ban az Aleph SFX linkfeloldó rendszerét is alkalmazták az egyetemi könyvtárakban és néhány tudományos könyvtárban. Jelentős lépés volt 2011-ben a leitir.is link nemzeti keresési és tájékoztatási portál elindítása volt, mely a Primo szoftveren alapul, s kezdettől fogva nemcsak könyvtárak, hanem múzeumok, művészeti és fotógalériák gyűjteményeihez is hozzáférést biztosít. 2013 őszétől kezeli a Sarpur nevű külső kulturális-történeti adatbázist is (sarpur.is), melynek tulajdonosa a Sarpur Management Company. A nemzeti múzeum kezdeményezte az adatbázissal való munkát, melynek első változata a Gegnirrel egy időben indult. A Sarpur izlandi, erre a projektre készített szoftvert használ, melynek fejlesztése most már a vállalat dolga. Az utóbbi két évben a vállalat a Reykjaviki Városi Könyvtárral együttműködve tárgyalásokat kezdett az Izlandi Kiadók Egyesületével az elektronikus könyvek kölcsönzési lehetőségeiről, és utánanézett a használható rendszereknek is. (A szükség a találékonyság szülőanyja: új fejlemények az izlandi könyvtárakban; ref.: Murányi L.)

legyenek kit hírei saját honlapján

Feliratkozás

A heti ingyenes KIT Hírlevelet megrendelheted a kit@gmconsulting.hu-ra írt "Megrendelés" tárgyú levéllel, név és intézmény megadásával, mellyel jelzed az Adatkezelési tájékoztatóban foglaltak elfogadását.

A hírlevél lemondása: ugyanígy, de „Lemondás” tárgymegjelöléssel.
Hírlevélről

A hírlevél hetente, térítésmentesen, csak elektronikus formában jelenik meg. A KIT nyomtatott példányai megtalálhatók a Könyvtörténeti és Könyvtártudományi Szakkönyvtárban is (Könyvtári Intézet, Budapest).

A KIT-archívum tartalma:
Közel 25.000 hír, 2002-től
A KIT-et az EPA (Elektronikus Periodika Adatbázis) is archiválja.

A megrendelők száma kb.:
700 fő

Olvasói létszám:
kb. 1000 fő

Adatvédelem
A KIT szerkesztői a birtokukba kerülő használói adatokat bizalmasan kezelik, azt csak az eredetileg megjelölt célra használják, harmadik fél részére nem adják át. A használati adatokat a csak az egyedi adatközlőket (ha tudomásukra jut) nem visszafejthető módon, összegezve teszik közzé. Pl.: összes olvasói létszám, vagy felmérés eredményeképpen: a KIT-olvasók x %-a vezető beosztású. A használói felmérésekben a válaszadás anonim.
A szerkesztők a KIT-tel kapcsolatos visszajelzéseket egymás között megbeszélik, és visszajeleznek a levélírónak.
Adatkezelési tájékoztató

A KIT tulajdonosa:

GM Info Consulting Kft.
www.gmconsulting.hu


impresszum | szerkesztők | észrevétel e portálról