Keresés a KIT archivumában:  
Könyvtár Információ Társadalom
Heti hírlevél információs és könyvtári szakemberek számára - Szemlék, hírek, kommentárok    angol zászló english flag  
 


Egyetlen omnipotens virtuális hozzáférési pont a felsőoktatási könyvtárakhoz!

A CALIS (China Academic Library and Information System = Kínai Egyetemi Könyvtári és Információs Rendszer) az egyetemi könyvtárak egységes rendszere a külső források kezelésére, a hatékony szolgáltatási politikák kialakítására, amely ezzel párhuzamosan országos szinten támogatja a könyvtárközi kölcsönzést és dokumentumszolgáltatást. A CALIS része a CDSSP (CALIS document supply service platform = CALIS dokumentumszolgáltatási platform), amely a dokumentumküldés, a könyvtárközi kölcsönzés, a pay-per-view (megtekintésenkénti fizetés), az e-könyv kölcsönzés és bérlés, valamint az elektronikus források használata funkciókat látja el. Mindez a használók oldaláról azt jelenti, hogy egyetlen hozzáférési ponton keresztül valamennyi szakirodalmi szolgáltatáshoz hozzáférhetnek, majd a könyvtárközi kölcsönzést már a saját könyvtárukon keresztül kérhetik.
Jelenleg 1100 könyvtár vesz részt az együttműködésben. Ezek közül több mint 300 szolgáltató, a többi a szolgáltatást igénylő intézmény. A nagy egyetemek könyvtárai mellett a Kínai Nemzeti Könyvtár, a Sanghaji Városi Könyvtár és az Országos Tudományos és Műszaki Könyvtár is tagok. 2014. május 31-ig 329 033 kérést kapott a rendszer. A teljesítések aránya 85,85%-os volt.
A Chongqing VIP Information Company-val való együttműködés keretében szolgáltatnak folyóiratcikkeket pay-per-view alapon. E cég olyan hazai folyóiratok cikkeihez nyújt hozzáférést, amelyekre a könyvtárak már nem fizetnek elő. (Egyetlen hozzáférési pontos dokumentumszolgáltatási rendszer kialakítása; ref.: Tóth M.)

legyenek kit hírei saját honlapján

Feliratkozás

A heti ingyenes KIT Hírlevelet megrendelheted a kit@gmconsulting.hu-ra írt "Megrendelés" tárgyú levéllel, név és intézmény megadásával, mellyel jelzed az Adatkezelési tájékoztatóban foglaltak elfogadását.

A hírlevél lemondása: ugyanígy, de „Lemondás” tárgymegjelöléssel.
Hírlevélről

A hírlevél hetente (júliusban, augusztusban kéthetente), térítésmentesen, csak elektronikus formában jelenik meg. A KIT nyomtatott példányai megtalálhatók a Könyvtörténeti és Könyvtártudományi Szakkönyvtárban is (Könyvtári Intézet, Budapest).

A KIT-archívum tartalma:
Közel 28.000 hír, 2002-től
A KIT-et az EPA (Elektronikus Periodika Adatbázis) is archiválja.

A megrendelők száma kb.:
700 fő

Olvasói létszám:
kb. 1000 fő

Adatvédelem
A KIT szerkesztői a birtokukba kerülő használói adatokat bizalmasan kezelik, azt csak az eredetileg megjelölt célra használják, harmadik fél részére nem adják át. A használati adatokat csak az egyedi adatközlőket (ha tudomásukra jut) nem visszafejthető módon, összegezve teszik közzé. Pl.: összes olvasói létszám, vagy felmérés eredményeképpen: a KIT-olvasók x%-a vezető beosztású. A használói felmérésekben a válaszadás anonim.
A szerkesztők a KIT-tel kapcsolatos visszajelzéseket egymás között megbeszélik, és visszajeleznek a levélírónak.
Adatkezelési tájékoztató

A KIT tulajdonosa:

GM Info Consulting Kft.
www.gmconsulting.hu


impresszum | szerkesztők | észrevétel e portálról