Keresés a KIT archivumában:  
Könyvtár Információ Társadalom
Heti hírlevél információs és könyvtári szakemberek számára - Szemlék, hírek, kommentárok    angol zászló english flag  

Egyre kevésbé értékes a könyv -- általában

Egyre többen jelentkeztek felajánlani elhalt családtagjaik hagyatékát, avagy feleslegessé vált saját könyvtárukat. A nagy többséget ajándékként, legfeljebb a ritkaságnak számító kiadványokat eladásra. Közkönyvtárnak, iskolának, egyesületnek, magánszemélynek. A válasz szinte mindig nemleges. Egyik helyen nincs hely, nincs tárolási felület az új szerzemények számára. Másutt hiányzik a személyzet, aki feldolgozná, rendszerezné, gondozná a könyveket. Megint másutt (ezt inkább csak megsúgják bizalmasan) nem szaporítanák az alkalmazottak és a könyvtárlátogatók többsége számára idegen (magyar, német) nyelvű állományt.
Hogy az utóbbi két évtizedben mennyire elértéktelenedett a könyv, arra több példát is említhetnék. A megyei könyvtár előcsarnokában kitett (több példányban létező) könyvek között bárki szabadon válogathat, s vihet haza. Legfeljebb az elvitt helyett letesz egy olyan példányt, amely felesleges nála otthon.
Avagy ott az egyik antikvárium akciója. Az üzlet bejárata mellé két dobozba kitéve könyvek. 40-50 darab, köztük valamikor keresett címek. Szabad a böngészés, válogatás. Minden példány ára potom 1 lej. Mindössze egy fagylalt, mégsem tolakszanak az érdeklődők.
Mondhatnám, a kutyának sem kell.
Egy negyedszázaddal ezelőtt csatolmánnyal együtt (értsd: főtitkári beszédekkel) is felvásároltunk mindent. Sic transit!

legyenek kit hírei saját honlapján

Feliratkozás

Az alábbi mezőbe beírva az email címét, feliratkozhat a KIT hírlevelére.

* név:
* e-mail cím:
intézmény, cég:

adatkezelési szabályzat elolvasása


Az itt megadott adatokat csak a hírlevél kiküldésére használjuk fel.Hírlevélről

A hírlevél hetente, térítésmentesen, csak elektronikus formában jelenik meg. A KIT nyomtatott példányai megtalálhatók a Könyvtörténeti és Könyvtártudományi Szakkönyvtárban is (Könyvtári Intézet, Budapest).

A KIT-archívum tartalma:
Közel 25.000 hír, 2002-től
A KIT-et az EPA (Elektronikus Periodika Adatbázis) is archiválja.

A megrendelők száma kb.:
700 fő

Olvasói létszám:
kb. 1000 fő

Adatvédelem
A KIT szerkesztői a birtokukba kerülő használói adatokat bizalmasan kezelik, azt csak az eredetileg megjelölt célra használják, harmadik fél részére nem adják át. A használati adatokat a csak az egyedi adatközlőket (ha tudomásukra jut) nem visszafejthető módon, összegezve teszik közzé. Pl.: összes olvasói létszám, vagy felmérés eredményeképpen: a KIT-olvasók x %-a vezető beosztású. A használói felmérésekben a válaszadás anonim.
A szerkesztők a KIT-tel kapcsolatos visszajelzéseket egymás között megbeszélik, és visszajeleznek a levélírónak.
Adatkezelési tájékoztató

A KIT tulajdonosa:

GM Info Consulting Kft.
www.gmconsulting.hu


impresszum | szerkesztők | észrevétel e portálról